Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rättslig tvist om Jönköpings privilegiebrev

Jönköpings kommun stämmer Riksarkivet i ett försök att få behålla sitt unika stadsprivilegiebrev i kommunen.
– Vi är otroligt stolta över det. Vi har vårdat det ömt, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande till TT.

Jönköping fick sina stadsprivilegier av Magnus Ladulås 1284. Sedan dess har det förvarats i staden och uppvisas varje år för de invånare som vill se det. Nu vill Riksarkivet att det flyttas till Vadstena – i Östergötland.Bild: Jönköpings kommun
Jönköping fick sina stadsprivilegier av Magnus Ladulås 1284. I över 700 år har det förvarats i staden och uppvisas varje år för de invånare som vill se det. Det är det äldsta stadsprivilegiebrev som finns kvar i sitt originalskick.
Men Rikarkivet anser att det historiska dokumentet är en riksangelägenhet och har begärt att dokumentet, tillsammans med andra historiska dokument i kommunen, ska överlämnas till riksarkivet i Vadstena.
Jönköpings kommun har därför beslutat att stämma Riksarkivet inför domstol i ett försök att få behålla det unika dokumentet. Just nu förbereds stämningsansökan som snart lämnas in till tingsrätten.
– Vi tycker det är intressant att få det rättsligt prövat, säger Ann-Marie Nilsson.
Tidigare skrev Riksarkivet en lånehandling i vilket kommunen fick rätt att låna dokumentet tills vidare.
Nu svarar kommunen i sin inlaga och skriver bland annat: ”Mot bakgrund av att det äldsta privilegiebrevet förvaltats i mer än 700 år, vilket torde vara unikt, är en uppsägningstid för detta privilegiebrev 700 år.”
– Det hör hemma i den stad för vilket den en gång utfärdats för 700 år sedan. Det är viktigt oss, säger Ann-Marie Nilsson.
Gå till toppen