Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SCB: Rekordstöd för SD – S backar till ny bottennivå

Socialdemokraterna dalar till en ny bottennivå, men är ändå större än Sverigedemokraterna. SD får en ny rekordnotering och blir fortsatt Sveriges näst största parti.
– Vi har tagit en del impopulära beslut, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare hos S.
– Vi ser kopplingarna till massinvandringen, säger SD:s vice ordförande Henrik Vinge.

Miljöminister Isabella Lövin (MP), justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under den EU-politiska partiledardebatten i riksdagshuset i november.Bild: Claudio Bresciani/TT
När Statistiska centralbyrån på tisdagen offentliggjorde sina mätresultat från höstens partisympatiundersökning kunde flera partier andas ut.
Lättnaden torde vara särskilt stor inom S, som noteras för 26,3 procent – en nedgång från 27,6 procent i maj. Det är visserligen en ny bottennotering, den sämsta siffran någonsin i SCB:s mätserie, men innebär likväl att Socialdemokraterna håller ställningarna som Sveriges största parti.
– Under året som har varit har vi varit i ett samarbete som är bra för Sverige som helhet, men där vi också har tagit en hel del impopulära beslut. Det har nog kostat oss förtroende, säger Lena Rådström Baastad till SVT Nyheter.
Moderaterna får 18,3 procent, en uppgång från 16,0 i våras. Det innebär att partiet inte längre är Sveriges näst största parti, men M ligger inte så långt efter SD.
Liberalerna får 4,1 procent, något som innebär att partiet för första gången på länge når över riksdagens småpartispärr i en stor opinionsmätning.
Miljöpartiet noteras för 5,1 procent, en siffra som innebär att partiet tycks ha stabiliserat sitt stöd bland väljarna.
Sverigedemokraterna noteras för 22,6 procent, en klar uppgång jämfört med de 17,1 procent som SD fick i SCB:s majmätning. Den siffran innebär att SD får sitt hittills starkaste stöd i SCB:s mätningar och för andra gången i rad rankas som Sveriges näst största parti.
SD rusar och har ökat med 5,1 procentenheter sedan i våras och har tagit 2,2 av dessa procentenheter från KD, 1,1 procentenheter från M samt 0,8 procentenheter från S.
De SD-anhängare som hoppats på att partiet skulle gå om S redan i den här mätningen har dock anledning att känna sig besvikna. Men SD är redan idag största parti i Skåne och Blekinge, där partiet får 29,1 procent jämfört med 25,7 för S.
SD är också största parti bland män. 26,5 procent av de manliga väljarna sympatiserar med SD, jämfört med 23,9 för S.
– Det har att göra med att vi konsekvent har sett kopplingen mellan massinvandringen och den växande kriminaliteten och kopplingen mellan massinvandringen och de kostnader som nu gör att vi inte har råd med välfärd och sjukvård i Sverige fullt ut, säger SD:s vice ordförande Henrik Vinge.
Kristdemokraterna rasar till 6,6 procent. Det innebär att KD:s väljarstöd har halverats sedan i maj, då partiet fick 13,0 procent av partisympatierna hos SCB. Mer än hälften av de flyktade KD-väljarna har sökt sig till SD eller M.
Centerpartiet noteras för 7,3 procent, en siffra som ligger något högre än C:s väljarstöd i SCB:s majmätning.
Vänsterpartiet får 8,1 procent, en svag nedgång sedan i våras (8,7 procent) .
SCB-mätningen innebär att väljarstödet för den sittande rödgröna regeringen är fortsatt starkt. De fem partier som står bakom S-MP-regeringen har stöd från 50,9 procent av väljarna.
De fyra allianspartierna har stöd av 36,3 procent av väljarna. Det möjliga regeringsalternativ som utgörs av KD, M och SD har enligt SCB-mätningen stöd bland 47,5 procent av väljarna.
SCB:s partisympatiundersökning är den största svenska opinionsmätningen. SCB har frågat ett 9 149 röstberättigade personer hur de skulle rösta om det vore val i dag.
Fakta

Tidigare bottennapp för Socialdemokraterna

SCB:s senaste partisympatimätning innebär en bottennotering för Socialdemokraterna under Stefan Löfvens ledning. Så här partiets tidigare bottennapp sett ut.

Olof Palme fick sin lägsta SCB-siffra, 40,6 procent, i maj 1972.

Ingvar Carlssons bottennotering, 34,2 procent, kom i maj 1995.

Göran Perssons lägsta SCB-notering, 34,1 procent, är från maj 1999.

Mona Sahlin noterade rekordlåga 33,8 procent i maj 2010.

Håkan Juholts bottennapp hos SCB, 27,7 procent, kom i november 2011.

Stefan Löfvens lägsta siffra, 26,3 procent, är från november 2019.

Källa: Statistiska Centralbyrån.

Gå till toppen