Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rymdnörd hjälpte Nasa hitta störtad månlandare

Indiska månlandaren Vikram som kraschade på månen i september har hittats – med hjälp av en rymdentusiast.
– Jag lade ner en hel del kraft på det, säger den 33-årige självutnämnde rymdnörden.

Spår efter indiska månlandaren Vikram som kraschade på månen i september.Bild: NASA/Goddard/Arizona State University/TT
Ett par veckor efter kraschen släppte Nasa bilder på platsen där Vikram skulle ha landat och bjöd in allmänheten att hjälpa till att hitta farkosten.
Mysteriet sporrade 33-årige Shanmuga ”Shan” Subramanian från Chennai och han satte i gång sina efterforskningar.
Genom att jämföra en äldre bild tagen av Nasa med en ny bild efter den misslyckade landningen kunde han med hjälp av personer på Twitter och Reddit till slut hitta spår från farkosten.
– Det var ganska svårt, men jag lade ner en hel del kraft på det, säger den självutnämnde rymdnörden som arbetar med it till vardags.
Det tog dock ett tag för Nasa att verifiera upptäckten och i måndags, runt två månader efter Subramanians fynd, bekräftade Nasa fyndplatsen. Nasa har på bilder från månen märkt ut platser som visar var bitar från Vikram spridits. Det är ett 20-tal platser inom en radie på flera kilometer.
Rymdfarkosten Chandrayaan-2 sändes upp av Indien i juli med den obemannade månlandaren Vikram som skulle bli den första någonsin att landa på månens sydpol. Färden skulle ta fem dagar men drygt två kilometer ovanför månens yta tappade Vikram kontakten med Indiens rymdmyndighet Isro.
Chandrayaan-2 cirkulerar fortfarande runt månen.
Gå till toppen