Annons

Annons

Annons

opinionÖresundskraft

Aktuella frågor
”Stoppa försäljningen av Öresundskraft.”

Det är inte ansvarsfullt att kortsiktigt förbättra Helsingborgs kommunala ekonomi genom illa förankrade utförsäljningar, skriver tolv före detta förtroendevalda från olika partier i Helsingborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Om Öresundskraft ska vara kvar i kommunal regi eller ej, är en betydelsefull fråga, skriver artikelförfattarna.

Bild: Anders Malmberg

Annons

Vi anser att Helsingborgs kommuns försäljning av energibolaget Öresundskraft ska stoppas. Vi ser med oro på att kommunen kan komma att avhända sig kontrollen över ett av sina viktigare miljö- och planeringsinstrument.

Som före detta politiskt förtroendevalda är vi också bekymrade över hur den planerade folkomröstningen om försäljningen av Öresundskraft har hanterats.

Demokrati bygger på att människor har inflytande och möjlighet att uttrycka sina åsikter. Det krävs också respekt för att alla inte alltid tycker samma sak.

Att folkomröstningen förlagts till den 12 januari, en dag då färre än annars kan förväntas kunna delta, att vallokalerna är för få och förtidsröstningen alltför begränsad, gör att demokratin inskränks. Ska en folkomröstning anordnas kring försäljningen av Öresundskraft måste den naturligtvis ha optimala förutsättningar.

Annons

Annons

Om Öresundskraft ska vara kvar i kommunal regi eller ej, är en betydelsefull fråga. Det är viktigt för invånarna att kommunen kan bestämma över den infrastruktur som finns för el, gas, fjärrvärme och bredband. Det är lika viktigt att kunna styra över det, som att kunna styra över gator, byggande och annat som formar samhällsutvecklingen.

Det är inte ansvarsfullt att kortsiktigt förbättra Helsingborgs kommunala ekonomi genom illa förankrade utförsäljningar. Långsiktigt hållbar ekonomi skapas främst genom effektivt utnyttjade skatteintäkter, som prioriterar kärnverksamheten.

Jerker Swanstein, f d ledamot för Moderaterna i Helsingborgs kommunfullmäktige, ordförande för Helsingborgs kommunstyrelse, ordförande för Region Skåne och regionråd.

Björn O Anderberg, f d ledamot för Moderaterna i Helsingborgs kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

Olle Wredström, f d ledamot för Moderaterna i Helsingborgs kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

Ann Lång, f d ledamot för Kristdemokraterna i Helsingborgs kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

Tore Bryneholt, f d ordförande för Liberalerna i Helsingborg ledamot i stadens kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

Hans Nelson, f d ledamot för Liberalerna i Helsingborgs kommunfullmäktige.

Annons

Dick Olsson, f d ordförande för Centerpartiet i Helsingborg och ordförande för Öresundskraft.

Annika Román, f d ledamot för Miljöpartiet i Helsingborgs kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

Annons

Britta Rundström, f d ledamot för Socialdemokraterna i Helsingborgs kommunfullmäktige och kommunstyrelse samt kommunalråd i staden.

Matz Svensson, f d ledamot för Socialdemokraterna i Helsingborgs kommunfullmäktige och kommunstyrelse samt kommunalråd i staden.

Tomas Nordström, f d ledamot för Socialdemokraterna i Helsingborgs kommunfullmäktige och kommunstyrelse samt kommunalråd i staden.

Tasso Stafilidis, f d ledamot för Vänsterpartiet i Helsingborgs kommunfullmäktige och riksdagsledamot.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan