Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tjeckiens ledare fälls – med mångmiljonkrav

Tjeckiens premiärminister anses ha en intressekonflikt och hans bolagskoncern – som är en av landets största – kommer att krävas på utbetalade bidrag värda mångmiljonbelopp, enligt läckta utdrag ur EU-kommissionens granskningsrapport.

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis bedöms ha lett landets största bolagskoncern, som tagit emot stora bidrag, samtidigt som han lett landet. Många bolag skrevs över på hans fru (till vänster) för att reglerna skulle följas. Arkivbild.Bild: Michaela Rihova/CTK via AP/TT
När miljardären Babis tillträdde som premiärminister 2017 skrev han över ägarskapet i jättekoncernen Agrofert på sina familjemedlemmar och två stiftelser. Men det bedöms inte vara tillräckligt, enligt den rapport med EU-kommissionens slutsatser som tjeckiska medier tagit del av.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen