Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Daisy Balkin Rung: ”Turerna kring försvarsberedningen liknar en kalkondeckare.”

Hur mycket pang blir det för försvaret?Bild: Petra Älvstrand/TT
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Turerna kring Försvarsberedningen och rapporten Värnkraft – inriktningen av säkerhetspolitiken och utformningen av det militära försvaret 2021–2025 börjar mer och mer likna en deckare i kalkonklassen. En kriminalhistoria där alla vill spela huvudrollen. Men det är rikets försvar det handlar om och hur de involverade än vrider och vänder på detta kvarstår faktum att försvarsbeslutet 2020 ska tas i riksdagen nästa höst.
Men denna försvarsberedning har redan från start visat hur det står till i vårt land. Efter att beredningen i december 2017 presenterat sin delrapport Motståndskraft fick den kraftiga mothugg av både statsminister Stefan Löfven (S) och dåvarande utrikesministern Margot Wallström (S). Rapporten slog fast att ett väpnat angrepp inte kunde uteslutas. På Folk och försvars rikskonferens scen i Sälen i januari 2018 sade de båda företrädarna för regeringen att ett väpnat angrepp var osannolikt. Att detta bara var början visste Sverige inte då.
Beredningen jobbade på men i maj – strax innan slutrapporten skulle presenteras i sin helhet – meddelade Socialdemokraterna att de inte kunde binda upp sig vid den ekonomi som föreslogs. Några dagar senare gjorde de ”gamla” allianspartierna M, C, KD och L ett utspel på en presskonferens och meddelade att de hoppar av beredningen därför att S inte kan stå för ekonomin. Rapporten presenterades i sin helhet den 14 maj 2019 men utan att de forna allianspartierna skrivit under. Deckarföljetongen har nu gått i ett antal avsnitt och kritiken har inte låtit vänta på sig. Den kommer inte att vinna någon Emmy.
Under sommaren tog serien paus för då skulle svenskarna inte ägna sig åt tv-tittande, förutom gamla repriser från anno dazumal. Men i augusti gjorde regeringen gemensam sak med sina samarbetspartner C och L och enades om höjda anslag, enligt rekommendation från försvarsberedningen. Nu trodde man ju att det hela skulle lösa sig. Men ack vad svenskarna bedrog sig.
Försvarsmakten hade fått i uppgift att komma med ett svar på beredningens förslag. Det presenterades den 15 november. Där begärde överbefälhavaren åtskilliga miljarder kronor mer för att Försvarsmakten skulle kunna verka fullt ut enligt beredningens förslag. Försvarsmakten har själv haft en representant i försvarsberedningen, men denne verkar inte ha varit med när ekonomin gåtts igenom.
Nu blev det liv i luckan i försvarsutskottet. Den ena efter den andra ledamoten poppade upp i medierna, de flesta från borgerliga partier, och gastade om att beredningen borde återuppta sitt arbete. Som om det inte var nog hoppade statsministern in i debatten som gubben i lådan och menade att försvaret inte skulle få mer pengar än vad som redan sagts. Statsministern som annars inte är känd för att ta kraftfulla beslut.
Med tanke på allt ovanstående borde det hela vara över nu. Men så är det inte alls. Rykten går att försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill byta ut beredningens ordförande Björn von Sydow (S). Mitt i all röra. Vi har nog inte sett slutet på denna kalkondeckare, eller rättare sagt, detta försvarspolitikens svar på Paradise Hotel.
Gå till toppen