Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höganäs museum räddas med Nymbergspengar

Höganäs museum får 150 000 kronor extra två år i rad.
"Vi är jätteglada för det”, säger museiföreningens ordförande Ami Kinell.

Gruvtorget på övre i Höganäs. Höganäs museumBild: Anders Malmberg
2009 fick Höganäs kommun en rejäl slant när man själv fick förvalta hälften av Höganässonen G W Nymbergs fond. Fonden som då var på 47 miljoner har numera växt till 91,4 miljoner kronor. Avkastningen från den ska användas "till något för staden nyttiga ändamål och till stadens bästa".
För 2019 har man 1,6 miljoner kronor att röra sig med och för 2020 1,45 miljoner.
Nu har kommunstyrelsen beslutat vad man ska lägga pengarna på. Höganäs museum får 150 000 kronor till sin samling och för verksamhetsutveckling både i år och nästa år.
Museet är i ekonomisk knipa och hösten 2018 visade en utredning att man bara klarar sig ekonomiskt i tre år till om inget görs.
Inför årets budget flaggade kultur- och fritidsutskottet för att man vill utöka sin ram så att Höganäs museum fick 125 000 kronor mer i verksamhetsbidrag. Men av det blev det inget när budgeten till sist klubbades av fullmäktige.
Ami Kinell, ordförande i Höganäs museums styrelse.Bild: Michael Hansson
Nu dyker Nymbergs fond upp som en räddande ängel. Under två års tid - 2019 och 2020 – får man ett årligt tillskott på 150 000 kronor för sin samling och för verksamhetsutveckling.
– Detta är väldigt välkommet och vi är jätteglada för det, säger Ami Kinell, ordförande på Höganäs museum.
Räcker 300 000 kronor för att säkerställa museets framtid?
– Ja, det hoppas vi verkligen. Vi får rätta munnen efter matsäcken.
Att kunna anställa en avlönad intendent har länge stått på museets önskelista.
– Det räcker antagligen inte pengarna till. Men vi kan ha det till utställningar och sådant, säger Ami Kinell.
Inte bara museet får pengar. När det byggs mycket vill kommunen lägga pengar på utsmyckning. I år ska 400 000 kronor läggas på att förse Stadshusets entré med en skulptur. Även hamnplanen i Mölle ska få en skulptur som kostar 450 000 kronor.
600 000 kronor viks åt konst på nya Vikenskolan.
Nästa år lägger man 400 000 kronor på utsmyckning vid Folkparks- och Julivallsområdet. Sjöcronaområdet där det också byggs får 400 000 kronor medan en halv miljon viks åt utsmyckning i samband med omgörningen av Storgatan.
Dessutom får kultur- och fritidsförvaltningen ytterligare 100 000 kronor att lägga på inköp av konst eller ge konstnärer i uppdrag att göra mindre utsmyckningar. Samma förvaltning får också 100 000 kronor för att sköta konsten utomhus.
Gå till toppen