Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spår av nervgift i var femte citrusfrukt

I var femte citrusfrukt finns spår av bekämpningsmedlet klorpyrifos, som misstänks kunna ge nervskador och defekter på hjärnan hos små barn och foster. Ändå har andelen minskat på senare år, enligt Livsmedelsverket.
– Exponeringen har minskat med åren så man behöver inte vara mer orolig nu, säger en toxikolog.

I var femte citrusfrukt finns spår av bekämpningsmedlet klorpyrifos, enligt Livsmedelsverkets kontroller. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Livsmedelsverket har totalt gjort 158 tester på citrusfrukter hittills i år, rapporterar SVT Nyheter som tagit del av myndighetens kontroller. Några av de frukter som har spår av bekämpningsmedlet är spanska apelsiner, marockanska mandariner och brasiliansk lime. Inget av testerna visade dock att nivåerna överstiger det gällande gränsvärdet. Kontrollen visar dessutom att andelen gått ned de senaste åren. I citrusfrukter finns den största andelen av resthalter i skalet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen