Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slovakiens ex-premiärminister åtalad

Robert Fico, socialdemokratisk partiledare och Slovakiens före detta premiärminister, har åtalats för anstiftan till rashat. Arkivbild.Bild: Martin Baumann/TASR/AP/TT
Slovakisk polis uppger att Robert Fico, socialdemokratisk partiledare och landets före detta premiärminister, har åtalats för anstiftan till rashat. Detta sedan han öppet stött ett uttalande den högerextreme parlamentsledamoten Milan Mazurek gjort om landets romska minoritet.
I september dömde Slovakiens högsta domstol Mazurek för hans uttalanden, som också gjorde att han tvingades lämna parlamentet. Några dagar senare sade Fico i ett uttalande att Mazurek bara sagt vad ”nästan hela nationen tänker”.
Polisen skriver också på Facebook att Fico riskerar uppemot fem års fängelse om han döms.
Han tvingades avgå som premiärminister i fjol efter de massprotester som följde efter morden på journalisten Ján Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova utanför huvudstaden Bratislava.
Men Fico har fortsatt att leda sitt parti, Smer-SD.
Gå till toppen