Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofi Hellborg fick guld och gav järnet

Alexander Agrell har varit på Jazz i Malmös Guldnålskonsert.

Sofi Hellborg trycker på under Hellskottas konsert, omgiven av Göran Abelli och David Carlsson.Bild: Alexander Agrell

Sofi Hellborg

KONSERT · JAZZ-AFRIKANSKT. Guldnålskonsert. Inkonst, Malmö 4/12.

En Guldnål för vasst saxofonspel, en lång karriär, flitigt bandledande och en konsekvent satsning på groove och afrikanska vibrationer.
På onsdagskvällen delade Jazz i Malmö ut sin årliga Guldnål till Lundaartisten Sofi Hellborg. I prismotiveringen beskrivs bland annat hur hon med nyfikenhet och passion utforskar rytmer, bygger broar med envishet och kraft och ”skapar mästerlig musik på sitt alldeles egna vis.”
En mycket glad Sofi Hellborg tackade generöst, med en trippelkonsert som både visade upp tre av hennes band och vad som är ryggraden i all hennes musik.
Nya Kaxophonic är ett kul gäng, fyra saxofonister och ett gäng sjungande slagverkare med traditionella afrikanska trummor och ett minimalt trumset. Ingen enskild sticker ut, detta är ett sant kollektiv med en genuint västafrikansk grund. Puls, glädje och tryck.
Kvintetten Hellskotta, med tre album bakom sig, lirar en instrumentalfunk färgad av jazz och afrobeat där Sofi Hellborg och trombonisten Göran Abelli samspelar tätt vid sidan av Erik Skotts gitarrslingor.
Musiken pulserar, men är i grunden cool, tillbakalutad och kontrollerad, och på Inkonst väntade man förgäves på överväxeln, den extra energinivån och det definitiva lyftet.
Detta kom i stället tack vare huvudpersonens äldsta band, Sofi Hellborg Gang. Verkligt högintensiv och högklassig dansmusik från musiker som hundraprocentigt klickar med varandra.
Hellborg matchades och hetsades i både blås- och sångavdelningen av trombonisten Ola Åkerman och gitarristen Magnus Lindeberg med det extremt uttrycksfulla kroppsspråket tog ett briljant och bitande solo i den nya låten ”Wahala dey”. Sofi Hellborg själv signerade sitt starkaste och kraftfullaste solo i ”Jungle in my living room”.
Rytmsektionen med Mats Ingvarsson, bas, Jon Grinde, trummor, och Salieu Dibba, slagverk, är något extra och var som allra mest på hugget i ”We want no more war”. Kvällens insikt: Det är lite synd om alla band som inte har en Ingvarsson.
Innan all musiken drogs igång fick Sofi Hellborg ta emot guldnål och diplom, utdelade av förra årets pristagare Anders Chico Lindvall.Bild: Alexander Agrell
Gå till toppen