Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dokument avslöjar: Timeless skulle räddas med ”konstobligationer” för över 800 miljoner

Kunderna skulle lockas att satsa miljonbelopp på en ”konstobligation”. Så skulle över 800 miljoner kronor samlas in när pyramidspelet Timeless var på väg att rasa samman. Bakom företaget stod Marcus Dahlgren, idag ägare till nya konceptet Devide. Nu stäms hans bolag på 2,2 miljoner.

Marcus Dahlgren, en av Devides skapare, talar om vilka möjligheter som ligger framför de som går med i affärsupplägget redan tidigt. Bilden är tagen på ett uppstartsmöte för Devide i november 2018 i Göteborg.Bild: Elinor Strand
Sommaren 2017 var Joanna och Mikael Segelströms konstkoncern på fallrepet.
I Polen hade Joanna Segelströms enskilda firma hamnat på finansinspektionens varningslista. Några månader senare inleddes en förundersökning där galleristen från Trelleborg misstänks för penningtvätt och otillåten bankverksamhet.
Då, i slutet av juni 2017 startades ett nytt bolag i Nederländerna: Timeless I NV.
Idén med det var att samla in de enorma summor som behövs för att rädda pyramidspelet.
Läs också Här är hela historien om konstkoncernen Timeless uppgång och fall
Genom det holländska bolaget lanserades en affärslösning som skulle säkra 75 miljoner euro, i dagens penningvärde motsvarande 844 miljoner kronor.
Man ville locka 750 investerare att satsa 100 000 euro var på en ”Art Bond”, en konstobligation. Efter ett år skulle den ge en avkastning på tio procent.
Insatserna skulle enbart användas till att köpa och sälja konst från Timeless stall av konstnärer. Konst som i efterhand har visat sig vara extremt övervärderad.
Enligt prospektet bestod bolagsledningen av en enda person: Marcus Dahlgren.
Förstasidan till det 45 sidor långa prospekt som skulle sälja in den nya konstobligationen.
Redan i vintras kunde HD-Sydsvenskan avslöja att entreprenören Marcus Dahlgren, bosatt i Marbella, hade kopplingar till Timeless. Att han jobbade nära Mikael Segelström under 2017, och reste med honom till Dubai för att jaga nya investerare när koncernen var på väg att falla samman.
HD-Sydsvenskan granskade även Marcus Dahlgrens nya affärskoncept Devide, som går ut på att medlemmarna köper lådor med lyxiga klockor och solglasögon, för att få ingå i ett nätverk av ”influencers” som marknadsför produkterna.
Norska spelinspektionen har skickat ett varningsbrev till Devides ägarbolag – eftersom upplägget riskerar att utgöra ett pyramidspel. Marcus Dahlgren står som ensam aktieägare till konceptets ägarbolag.
I april 2017 firades ett planerat samarbete mellan riskkapitalister i Dubai och Timeless. Mikael Segelström och Marcus Dahlgren, i mitten av bilden, flankeras av män från det Dubaibaserade riskkapitalbolaget.Bild: Timeless Gallery
Både han och Devides vd Anja Al-Akabi har förnekat alla kopplingar mellan Devide och Timeless.
Det fanns ”inga kontrakt, inga avtal och inga förpliktelser om utbyte av tjänster” mellan Marcus Dahlgren och Timeless, skrev Anja Al-Akabi i ett mejl till tidningen.
Marcus Dahlgren förklarade att han ”hjälpt till att öppna en del dörrar i Dubai”, men att allt snabbt rann ut i sanden. Han hade bara investerat själv i konstavtalen och blivit lika lurad som alla andra.
Konkursförvaltaren Patrik Kalman tecknar en annan bild. En av de 32 stämningsansökningar som han skickat in riktar sig mot Marcus Dahlgrens spanska bolag, EMD Homes Investment.
I den beskrivs Marcus Dahlgren som en av de svenska agenterna för pyramidspelet. Det spanska bolaget krävs på 2,2 miljoner kronor. Bland bilagorna i målet finns en rad fakturor och mejl där Marcus Dahlgren begär att få sina provisioner utbetalda.
– Han var en överagent, han fick provision på andra svenska agenters försäljning, beskriver Patrik Kalman rollen som Dahlgren hade.
Prospektet som lanserade konstobligationen finns som en bilaga till stämningsansökan. För konkursförvaltaren är det ett sätt att visa att Marcus Dahlgren agerade i ”ond tro”, att han väl kände till hur upplägget såg ut.
Marcus Dahlgren presenteras som bolagsledningen för ”Timeless I NV”, med adress i Rotterdam.
Om Marcus Dahlgren själv står det i prospektet att: ”Marcus har många års erfarenhet av att köpa in modern konst och ställa ut den i Timeless gallerier”. I själva verket inledde Marcus Dahlgren sin korta karriär hos Timeless under 2017.
Den jättelika obligationsaffären blev aldrig verklighet. I augusti 2017 avvecklades bolaget i Nederländerna.
Ett drygt halvår senare startade Marcus Dahlgren istället Devide.
Under 2019 har det nya konceptet fortsatt sin marknadsföring med oförminskad styrka. En ny lanseringsfest hölls i Ungern i slutet av november. 100 varumärken och en miljon deltagare är målet, enligt Devides ledning.
HD-Sydsvenskan har sökt Marcus Dahlgren, men han har inte återkommit.
Gå till toppen