Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordkorea börjar förolämpa Trump igen

Relationerna till USA tycktes för ett litet tag ha tinat upp – men nu följer Nordkorea upp helgens misstänkta robottest med nya bombastiska förolämpningar riktade mot Donald Trump. Därför ber USA FN:s säkerhetsråd att denna vecka hålla ett möte om läget i Nordkorea.

Kim Yong-Chol (vänster) med Nordkoreas högste ledare Kim Jong-Un. Arkivbild från mars 2019.Bild: SeongJoon Cho/poolfoto via AP/TT
Den amerikanske presidenten är en tanklös och opålitlig gammal gubbe som inte har något tålamod och slänger sig med konstiga ord och uttryck, meddelar Kim Yong-Chol, nordkoreansk partitopp som spelat en ledande roll i de senaste samtalen med USA, via den statliga nyhetsbyrån KCNA.
Förra veckan benämnde Trump Nordkoreas ledare Kim Jong-Un som ”rocket man”, vilket han gjort tidigare när relationerna varit som kyligast.
”Han måste förstå att hans eget bluffande och hycklande framstår som ganska onormalt och orealistiskt för oss”, lyder Kim Yong-Chols uttalande.
I uttalandet varslas det också för att Nordkorea inom kort mycket väl kan komma att återanvända en egen uppmärksammad förolämpning, som man använde härom året och som på nordkoreanska betyder ungefär ”svag gamling”. KCNA gjorde då en officiell översättning till det engelska uttrycket ”dotard”, vilket var mer vanligt förekommande på medeltiden och höjde många ögonbryn.
”Hur vi väljer att göra blir en överraskning för honom (Trump). Så, om han inte blir slagen med häpnad så kommer vi att bli irriterade”, fortsätter Kim Yong-Chol, som poängterar att Nordkoreas högste ledare ”ännu” inte använt några nedsättande uttryck om Trump.
Senare under måndagen uppmanade USA FN att kalla in säkerhetsrådet för att bland annat diskutera Nordkoreas senaste robotförsök.
De tidigare samtalen mellan USA och Nordkorea har strandat och Nordkorea har satt en tidsfrist till årsskiftet då man vill att motparten har blivit mer tillmötesgående.
Fakta

USA och Nordkorea

Under våren 2018 tinade relationen mellan diktaturen och kärnvapenmakten Nordkorea och västvärlden upp en aning.

Efter flera ilskna och retoriska turer träffades den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un och USA:s Donald Trump i ett historiskt möte i Singapore den 12 juni 2018. Där skrev de båda under ett avtal om kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Avtalet kritiserades dock för att innehålla alltför vaga krav på diktaturen.

Det var första gången som en sittande amerikansk president träffade Nordkoreas högste ledare.

De båda möttes igen i juni 2019, i den avmilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea, och enades om att fortsätta samtalen.

I oktober möttes förhandlare från Nordkorea och USA i Sverige för att blåsa liv i processen, men förhandlingarna avslutades utan några konkreta resultat.

Gå till toppen