Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Inte på en enda ort där bolagen sålts har det blivit billigare el för kunderna.”

Att invånarna genom ett kommunalt ägande har möjlighet att påverka Öresundskrafts utveckling ger trygghet och styrka. Det skriver Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, tillsammans med sina partikamrater Claudia Velásquez och Ingrid Mattiasson Saarinen. Idag kommer Jonas Sjöstedt till Helsingborg för att prata om varför Öresundskraft inte bör säljas ut.

Med ett företag som ägare kan inte kunderna påverka hur eventuella överskott investeras, skriver artikelförfattarna.Bild: Tom Wall
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Den största affären i Helsingborgs historia kan ske efter årsskiftet. Utförsäljning av det kommunalt ägda energibolaget Öresundskraft är en affär som redan kritiserats hårt för konsultfakturor på 20 miljoner kronor och för att inte ha hanterats på ett demokratiskt sätt.
Den 12 januari anordnas en folkomröstning. Ska Öresundskraft säljas eller behållas i kommunens ägo?
Det är bra att kommunens invånare får vara med och bestämma över framtiden för Helsingborgs energiförsörjning.
Öresundskraft står för bland annat ledningsnät för el, fjärrvärme, fjärrkyla och gas till Helsingborgs stadsnät. Tillgången till el är grundläggande för att människors vardag ska fungera i stort och smått: för att hus ska bli varma på vintern, för att kyl och spis ska fungera så att middagen kommer på bordet, och att telefonen laddas över natten.
Elpriser påverkar människors privatekonomi, och även om priserna skulle stiga mycket och snabbt är inte el något som går att välja bort, oavsett hur lite pengar man har vid månadens slut.
Energi och elförsörjning är något som hela samhället är beroende av, såväl städer som landsbygd. Att invånarna genom ett kommunalt ägande har möjlighet att påverka bolagets utveckling ger en trygghet och en styrka som gör att det går att forma hur framtidens energiförsörjning kan se ut.
Sverige behöver genomföra en stor samhällsomställning för att klara framtidens klimatutmaningar. Energifrågan är brinnande aktuell på global och lokal nivå. Behovet av hållbara lösningar är stort.
Om landets invånare äger de bolag som producerar bland annat el kan de driva på för en förändring i rätt riktning – bort från fossil energi och mot hållbar och effektiv energiutvinning. Om energibolag däremot överlåts till privata företagsstyrelser, pensionsbolag eller aktiebolag med ansvar för att skapa vinst till sina ägare, hamnar klimatfrågan aldrig i första rummet.
Idag driver Öresundskraft tillsammans med en rad andra aktörer ett stort antal projekt på miljö och klimatområdet. Bolaget arbetar med att:
• Återvinna spillvärme.
• Utveckla smarta hem med låg energianvändning.
• Bygga Helsingborgs lasarett som ett energismart sjukhus.
• Utveckla avfallslösningar för cirkulär ekonomi.
• Utveckla system med sensorer för att undvika tömningar av soptunnor där det finns plats kvar.
Öresundskraft har också varit med och tagit fram batteridrivna färjor och koldioxidfria fabrikslösningar.
Med ett ägarbyte till privat regi finns det ingen garanti för att de projekt som pågår kommer att finnas kvar eller att nya utvecklas. Äger Helsingborgs invånare Öresundskraft kan de se till att bolaget bidrar till att kommunen ligger i framkant när det gäller innovationer och samarbeten för klimat och miljö. Med ett företag som ägare kan inte kunderna påverka hur eventuella överskott investeras. Äger helsingborgarna bolaget kan de se till att överskottet investeras i hållbar energi och utveckling för regionen.
Elpriserna är förstås en viktig fråga. Blir elen dyrare om kommunen fortsätter att äga energibolaget? Nej, inte om man ser på de försäljningar som ägt rum. Där har det tvärtom blivit dyrare för kunderna sedan bolagen sålts ut. När Sydkraft såldes, ett bolag som tidigare övertagit många mindre kommunala bolag och där även Helsingborg var delägare, tappade kommunerna en stadig inkomstkälla och Eon tog över vinsterna. Elnätspriserna för kunderna i Malmö, även de före detta ägare, fördubblades på åtta år. En sådan höjning slår hårt mot många familjer.
I de kommuner som sedan avregleringen i mitten av nittiotalet sålt ut sina bolag har den kortsiktiga vinsten satts före ägandet av en egen inkomstkälla. Inte på en enda ort där bolagen sålts har det blivit billigare el för kunderna. Istället har de nya ägarna plockat ut stora vinster. Vinstintresse har satts före samhällsnytta.
En försäljning skulle ge en engångssumma till Helsingborgs budget. Att behålla ägandet skulle ge möjligheter att hålla nere priserna och tillsammans säkra en omställning till långsiktigt hållbar energiförsörjning för Helsingborg med omnejd. Därför tycker vi att man bör rösta nej till en försäljning av Öresundskraft den 12/1.
Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet
Claudia Velásquez, ordförande för Vänsterpartiet Helsingborg
Ingrid Mattiasson Saarinen, gruppledare Vänsterpartiet Helsingborg
Gå till toppen