Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Marie Fredriksson är död

Artisten Marie Fredriksson är död. Världsstjärnan blev 61 år gammal.

Marie Fredriksson, sångare i Roxette, är död.Bild: Suvad Mrkonjic/TT
Den folkkära artisten föddes 1958 i skånska Östra Ljungby. Hon slog igenom som artist på 1980-talet. Det internationella genombrottet fick hon tillsammans med Per Gessle i Roxette.
Bandet slog igenom internationellt med singeln "The Look". Framgångarna fortsatte med hits som "Listen to your heart", "It must have been love" och "Joyride".
2002 diagnostiserades Marie Fredriksson med cancer och duon tog en paus fram till 2009 då Gessle och Fredriksson återigen började spela in musik och turnera tillsammans.
2016 ställde bandet in en planerad världsturné och meddelade också att Marie Fredriksson skulle sluta turnera på inrådan av sin läkare.
”Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom”, skriver pressansvarige Marie Dimberg i ett pressmeddelande, efter att Expressen varit först med att rapportera nyheten.
På sin 60-årsdag förra året släppte Marie Fredriksson jazzsingeln ”Sing me a song”.
”Att släppa en låt på min födelsedag blir mitt sätt att visa tacksamhet för all den kärlek jag fått genom åren, det här är min 60-årspresent till mig själv och till alla fans”, sa hon i ett uttalande då.
Roxette: Marie Fredriksson och Per Gessle.Bild: Bengt Eurenius/SvD/TT
Per Gessle skriver i ett uttalande:
”Tiden går så fort så fort. Det känns som alldeles nyss när Marie och jag satt i min lilla lägenhet i Halmstad och delade drömmar. Och vilken fantastisk dröm vi fick dela! Tack Marie, tack för ALLT. Du var en helt unik musikant, en sångerska på en nivå vi knappast kommer att få uppleva igen. Du målade mina svartvita sånger med de vackraste färger. Du var en helt underbar vän i över fyrtio år. Jag är stolt, hedrad och lycklig över att fått dela så mycket av din tid, din talang, din värme, generositet och humor. All min kärlek till dig och din familj. Things will never be the same."
Fakta

Roxette

Bildades av Marie Fredriksson och Per Gessle 1986.

Debutskivan "Pearl of passion" kom samma år och blev en stor framgång i Sverige. 1988 kom "Look sharp" som tack vare låten "The look" innebar ett internationellt genombrott för gruppen. Två singlar från skivan, "The look" och "Listen to your heart", har toppat den amerikanska singellistan. Även Roxettes singlar "It must have been love" och "Joyride" har legat etta i USA.

2002 drabbades Marie Fredriksson av en hjärntumör. Hon besegrade så småningom sjukdomen och 2009 stod hon på scen igen. 2010-2016 gjorde Roxette flera turnévarv runt jorden och Marie Fredriksson hann även med ett nytt soloprojekt 2013, albumet och turnén ”Nu".

2016 gjorde dock sviterna av Fredrikssons sjukdom att läkarna avrådde henne från vidare scenframträdanden och hon drog sig tillbaka. Året innan gav Marie ut sin biografi ”Kärleken till livet”.

Gå till toppen