Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Marie Fredriksson kan få en gata uppkallad efter sig i Östra Ljungby

Hon var en världsartist, men på uppväxtorten finns inga spår i det offentliga rummet. Frågan att namnge en gata, plats eller hus efter sångerskan Marie Fredriksson har varit vilande i 15 år. Nu efter hennes bortgång kan den tas upp igen.

Marie Fredriksson på besök i Östra Ljungby för att göra avspark i en tv-lagsmatch i fotboll 1991. Då blev hon också hedersmedlem i numera fusionerade Östra Ljungby IF.Bild: Göran Stenberg
För 15 år sedan diskuterades ett förslag i Klippans kultur- och fritidsnämnd om att låta den framgångsrika sångerskan Marie Fredriksson ge namn åt en gata i Östra Ljungby. Den gången blev det nej. Motiveringen var att det inte var tradition att namnge gator efter en levande person.
”Det är alltid ett lämpligt tillfälle för Östra Ljungby att lyfta fram Marie Fredriksson. Det behöver inte vara en gata eller ett torg. Det kan lika gärna vara en skola eller någon institution”, sa Rune Persson (S) då.
Nu tycker han att det finns anledning att ta upp diskussionen igen.
– Vi ska nog aktualisera frågan, men kanske inte just idag. Motiveringen att avslå förra gången är ju överspelad nu. Så då kunde vi hedra henne postumt, säger han.
Själv minns han hur Marie Fredriksson skrev brev till Klippans kommun, efter ett reportage i tv-programmet Kalla fakta om gymnasieskolan i Klippan som tog upp fortsatta problem med extremhögersympatier i mindre elevgrupperingar. Då var han kommunalråd i Klippan.
– Det glömmer jag aldrig. Jag minns inte exakt vad hon skrev, men hon tog ställning mot de som ställde till det på den tiden och för ett gott samhälle, säger han.
– Jag kommer att minnas henne som en fantastisk frisk fläkt, En bra och god människa och en person som satte sin hemort på kartan. Vi kommer att sakna henne enormt.
Robert Carlsson, tidigare ordförande i Östra Ljungby IF, berättar att Marie Fredriksson var hedersmedlem i fotbollsföreningen som numera en del av Kopparmöllan FC.
Hedersmedlemskapet fick hon efter en kändismatch 1990 när sångerskan var i Östra Ljungby för att göra avspark. Både släkt och vänner fanns på plats.
Borde hon få en gata, plats eller ett hus uppkallat efter sig?
– Jag kan personligen tycka att det är lämpligt att göra det postumt. Det handlar trots allt om en profil från orten.
Mikael Nemeti (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Klippan, garanterar att namnfrågan lyfts igen där.
– Det är självklart, säger han.
Gå till toppen