Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det gäller att ha fantasi och kreativitet”

Ted Rosvall lever i en värld fylld av släktforskning. Det är ständigt något på gång. Och han vet allt om hur man hittar släktingarna i Amerika.

Ted Rosvall, som var ordförande Sveriges Släktforskarförbund 2000-2008, är alltid med när släktforskare samlas vid stora evenemang.Bild: Roland Classon
Ted Rosvall är en av de mest kända släktforskarna i Sverige. Han finns nästan alltid med när det drar ihop sig till ett evenemang om släktforskning. Han trivs i vimlet och hans föreläsningar om emigrantforskning och kungligheter drar alltid fulla hus.
Boken ”Emigrantforska på nätet” (nyligen uppdaterad), som han författat tillsammans med Anna-Lena Hultman, innehåller det mesta om hur man letar efter sina utvandrade släktingar. Ted Rosvall säger:
– Vi kan ganska enkelt forska och hitta folk som levde på 1800-talet. Men vi vill kanske också få kontakt med personer som lever idag. Då gäller det bara att kunna hantera en dator och våga chansa lite. Och rynka inte på näsan åt Facebook. Det är ett oslagbart redskap.
Ted Rosvall ger gärna goda råd till alla som letar efter sina emigranter. Han slår bland annat ett slag för tidningar som är digitaliserade, inte minst i USA.
– Leta efter dödsrunor, här finns det ofta namn som kan ge ledtrådar. Till exempel finns Chonicling America via Library of Congress Där går det att söka i Amerikanska tidningar för åren 1789–1963. Titta även i veckotidningen Gamla och Nya Hemlandet, uppmanar Ted Rosvall.
Han tipsar också om hemsidan för Minnesota Historical Society. Där finns för närvarande 32 olika svensk-amerikanska tidningar som gavs ut i USA mellan åren 1857 och 2007.
– I dödsannonserna och dödsrunorna kan det finnas uppgifter som kan komplettera forskningen. Men tänk på att för- och efternamnen i USA kan stavas lite hur som helst. Det gäller att ha fantasi och kreativitet.
Ted Rosvall, här med den senaste boken; Teds bloggar.Bild: Roland Classon
Det är i första hand tre nätföretag som släktforskarna använder: Familysearch (gratis) samt betaltjänsterna Ancestry och MyHeritage. De har många olika användbara register, inte minst folkräkningar.
– Mellan 1840 och 1930 utvandrade 1,5 miljoner svenskar, omkring 200 000 återvände. Netto blir det 1,3 miljoner. Det var ett Sverige då var femte person lämnade landet. Då minskade Sveriges befolkning radikalt. Många flyttade under nödåren 1867–1869 då det var hungersnöd och missväxt, förklarar Ted Rosvall.
Ted Rosvall berättar också gärna om de svensk-amerikanska kyrkoböckerna, som nyligen digitaliserats och finns sökbara på nätet. Det handlar om Evangelical Lutheran Church 1800–1847, Evangelical Free Church 1842-1947 och Evangelical Covenant Church 1868-1970.
– De är nästan lika värdefulla som de svenska husförhörslängderna. Dock var det inte alla emigranter som gick med i en svensk-amerikansk församling.
Ted Rosvall är även en flitig författare. Tillsammans med Mikael Hoffsten, ekonomi- och bokhandelsansvarig på Sveriges Släktforskarförbund, har han under de senaste åren gett ut ”Svenskamerikaner: kända och okända” (2017), ”Svenska kvinnor: pionjärer och förebilder” (2018) och ”Porträttfynd: fotografer och fotografier 1860-1920” (2018).
– Nästa bokprojekt kan bli om kända döda svenska författare, säger Ted.
På eget förlag har han i år gett ut ”Teds bloggar” där han handplockat 60 av de bästa blogginläggen från 2014–2016. Han är redaktör för Släktforskarnas årsbok sedan 2017 och är medarbetare i Släkthistoriskt Forum.
Ted Rosvall driver även en politisk blogg, Teds Tankesmedja, och har engagerat sig för ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan.
Fakta

Ted Rosvall

Ted Rosvall (f 1952) är förläggare, föreläsare och författare till ett 30-tal böcker, bland annat ”Bernadotteättlingar” och ”Emigrantforska på nätet”.

På det egna förlaget Rosvall Royal Books har han gett ut ett 20-tal genealogier, biografier och bildalbum om Europas furstehus. Sedan 2006 ger han även ut specialtidskriften Royalty Digest Quarterly med artiklar om Europas furstehus.

Han var ordförande i Sveriges Släktforskarförbund 2000-2008.

Ted Rosvall medverkade under åren 2008-2015 som expert i tv-serien ”Vem tror du att du är?”. 2018 deltog han också i ett avsnitt av tv-serien ”Arvinge okänd” och 2019 i brittiska "Who do you think you are?" med filmstjärnan Kate Winslet.

Han har haft en blogg på Släktforskarförbundets hemsida Rötter 2014–2019.

Ted Rosvall var yrkesverksam som kyrkomusiker i Falköpings pastorat 1977–2016.

Gå till toppen