Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Råd ska stoppa miljardläckaget inom välfärden

Minst 11, kanske 18 eller 27 miljarder kronor betalas felaktigt ut från staten per år, enligt en studie från regeringens delegation för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen. Arkivbild.Bild: Martina Holmberg / TT
Finansdepartementets delegation för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen presenterar flera förslag till regeringen för att minska felaktiga utbetalningarna, skriver delegationens ordförande Sven-Erik Österberg på DN Debatt.
Minst 11, kanske 18 eller 27 miljarder kronor betalas felaktigt ut från staten per år, enligt en studie från delegationen.
Delegationen vill bland annat inrätta ett särskilt råd med representanter från berörda myndigheter och Finansdepartementet, att omfattningen och orsakerna till felaktiga utbetalningar kontinuerligt följs upp, samordna styrningen och uppföljningen av arbetet, och ta tillvara ”den outnyttjade potentialen i digitalisering och artificiell intelligens”.
Den vill också säkra regelverken mot felaktiga utbetalningar och överutnyttjande och stärkta förutsättningar för att upptäcka och hantera realiserade felaktiga utbetalningar.
”Trots de betydande statsfinansiella konsekvenserna finns det i dag inte någon långsiktig inriktning för arbetet med att motverka felaktiga utbetalningar”, skriver Österberg.
Gå till toppen