Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bjuvsbostäder: ”Fastighetsförvaltning handlar om stordriftsfördelar”

En försäljning av 30 procent av Bjuvsbostäders bestånd innebär för stora negativa konsekvenser, anser en majoritet i bostadsbolagets styrelse. Fem av sex ledamöter röstade mot försäljning.

Bjuvsbostäder gör egen konsekvensanalys av förslaget om försäljning av 30 procent av beståndet.Bild: Birgitta Johansson
En försäljning av 30 procent av bostadsbeståndet skulle få för stora negativa konsekvenser för de boende och möjligheterna att driva Bjuvsbostäder vidare i egen regi. Det anser majoriteten av styrelsen för bostadsbolaget.
Den linjen stöddes av fem av de sex ledamöterna i styrelsen. Ledamoten Claes Osslén (SD) reserverade sig mot beslutet och hänvisar till att han också sitter i kommunstyrelsen.
– Vi har tagit fram förslag om att sälja av delar av Bjuvsbostäder. Då kan jag inte i ena ändan ha tagit beslut och i en annan funktion säga att det går vi inte med på. Det blir motsägelsefullt, säger Claes Osslén.
Bjuvsbostäder måste vara lönsamt för att leva upp till ägardirektiven och det går inte att förena med utförsäljningen, anser vd Mats Nilsson och ordförande Stefan Svalö. Argumenten framförs i en skrivelse. ”Fastighetsförvaltning handlar om stordriftsfördelar” skriver Bjuvsbostäders ledning.
Förslaget att sälja minst 30 procent av bostadsbeståndet togs fram som en åtgärd för att minska kommunstyrelsens driftskostnader. Oppositionsrådet Mikael Henrysson (SD) har drivit ärendet i kommunstyrelsen.
Den S-ledda minoriteten fick i sin tur igenom minoritetsåterremiss för att ge Bjuvsbostäder möjligheter att komma med synpunkter. Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) tog som ordförande beslut om att bostadsbolaget ska få lov att utreda konsekvenserna av en försäljning.
Senast 15 januari ska Bjuvsbostäder lämna in sin utredning.
– Vi har fått möjlighet att uttala oss i den här frågan, vi har tidigare inte fått möjlighet att göra det. Det blir en konsekvensanalys, om vad händer med bolaget om man genomför det förslaget, säger vd Mats Nilsson.
Gå till toppen