Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dadelpalmen uppförd på FN:s kulturarvslista

Skörd av dadlar vid en odling på Gazaremsan i oktober i år.Bild: Adel Hana/AP/TT
Dadelpalmen har i årtusenden spelat stor roll för civilisationers etablering och tillväxt i heta och torra regioner i arabvärlden. Nu har kunskap om dadelpalmen samt traditioner och sedvänjor som har med den att göra satts upp på FN-organet Unescos lista över mänsklighetens främsta immateriella kulturarv.
Dadelpalmens rötter tar sig djupt ner i marken och tillåter överlevnad även i torra områden. Den har odlats av människan åtminstone sedan 4000 före Kristus och blivit en stark symbol för välstånd för civilisationer i området.
Palmen med sina söta frukter har inte bara tillhandahållit livsmedel, noterar Unesco, utan också byggmaterial och handelsvaror.
Dadelpalmen sätts upp som kulturarv efter nominering av Bahrain, Egypten, Förenade arabemiraten, Irak, Jemen, Jordanien, Kuwait, Marocko, Mauretanien, Oman, palestinska områdena, Saudiarabien, Sudan och Tunisien.
Unesco har sitt säte i Frankrikes huvudstad Paris.
Gå till toppen