Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Landskronas Lucia slår ett slag för traditionen

Hon är van att sjunga solo, och inte ovan vid att stå i rampljuset. Att vara lucia men samtidigt sjunga i bakgrunden blir en ny erfarenhet för Rebecca Björklund.

”Det kändes skönt att förgylla de äldre dag och samtidigt göra det man älskar — sjunga”, säger Rebecca Björklund, Landskronas lucia. Tärnorna heter Matilda Lindén, Emmie Nilsson, Emilia Skovlund, Alice Karlsson, Alina Westerberg Dolfe och Emma Larsson.Bild: Britt-Mari Olsson
– Jag blev ganska så chockad när jag hörde mitt namn. Det känns ganska stort, säger 16-åriga Rebecca Björklund.
Det var på scenen vid Teaterplatsen hennes namn lästes upp, som den som fått flest röster från allmänheten och utsetts till Landskrona lucia 2019.
Aldrig förr har hon varit den som gått först i tåget med en ljuskrona i håret, så detta blir en helt ny erfarenhet.
Men hon har stått i rampljuset förr och sjungit, bland annat på Teaterrestaurangens soulkvällar.
Vid sidan av studierna på gymnasiets naturprogram i Helsingborg är det musiken som tar den mesta tiden, oftast kurser på kulturskolan. Hon började träna sång redan som åttaåring, men har nästan alltid sjungit solo.
Så är det inte i luciatåget. Rebecca Björklund blir en av stämmorna i kören, medan det är tärnor som sjunger solo.
Sångmässigt hamnar du lite i bakgrunden – hur känns det?
– Ibland är det lite skönt, jag kan vara ganska nervös av mig. Men jag kommer ändå att stå längst fram.
På fredagskvällen är det kröning i Sofia Albertina kyrka, luciauppdragets höjdpunkt.
– Det känns lite sjukt att vi ska stå där. Jag har faktiskt aldrig sjungit i en kyrka förut. Jag har sjungit på bröllop, men bara borgerliga bröllop.
”Det tycker jag är jättetråkigt. Vi får se till att behålla traditionen”, säger Rebecca Björklund om att luciatåg ställs in på vissa håll. Här mellan tärnorna Alina Westerberg Dolfe och Emma Larsson.Bild: Britt-Mari Olsson
Men luciauppdraget är större än så. Hon och tärnorna har framträtt på julmarknader och lussat på äldreboenden.
– Det kändes skönt att förgylla de äldres dag och samtidigt göra det man älskar — sjunga.
Det är en tradition sedan deras barndom, det var fint att se deras ansikten.
Annars är lucia en tradition som vacklat en aning, och i vissa kommuner har det officiella firandet ställts in på grund av för få sökande.
– Det tycker jag är jättetråkigt. Vi får se till att behålla traditionen. Också för de äldres skull. Och för barnen som kanske vill vara lucia någon gång.
– Det behöver inte handla om kyrkan eller om religion. Det kan handla om fin sång, något som alla kan gå till, en sak som får ihop hela staden, säger Rebecca Björklund.
Fotnot: Det behövs biljetter för att besöka luciakröningen, som sker fredag klockan 19 i Sofia Albertina kyrka.
Gå till toppen