Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: ”Vi har inte mörkat sanningen”

Svar om socialnämndens budget i Örkelljunga: ”Hellre lite högre skatt än denna nedrustning”, HD 9 december.

Bläcket från fullmäktiges protokoll hann knappt torka innan Socialdemokraterna kräver skattehöjning. Till saken hör att budgeten 2020 togs i full enighet. Varför denna iver?
Uppgifterna om att alliansen ska spara 400 000 på LSS på 57 dagar stämmer inte med verkligheten. Patrik Carlsson med flera vet mycket väl att det inte finns någon möjlighet att effektivisera verksamheten på de få dagar som finns kvar av året.
Vi har absolut inte dragit in några resurser, utan tvärtom tillskjutit pengar till socialnämndens verksamhet år efter år. Även inför budgetåret 2020 har flera miljoner avsatts till kommunstyrelsens förfogande för att under året kunna användas till exempelvis äldreomsorgen, när vi väl vet var pengarna bäst behövs.
Vi var lika överraskade som ni, när vi vid sittande bord fick veta att det förväntade underskottet vid årets slut skulle bli nästan tre miljoner större än vad som stod i handlingarna. Det är inte i sin ordning att vi får denna presentation på sammanträdet. Dessutom var ju inte siffrorna bedömda och kontrollerade av förvaltningsledningen.
Vi valde trots allt att redovisa det förväntade underskottet med de siffror som presenterades på sammanträdet. Vi har absolut inte ”mörkat” som det antyds om i insändaren. Tvärtom vill vi som styr i minoritet ha en öppen diskussion.
Vi känner att tilliten mellan oss har fått sig en törn genom er insändare och att den är ett angrepp på det goda samarbetsklimat som vi har haft i nämnden det gångna året, där vi tillsammans har försökt nå en budget i balans. Vi hoppas att vi slipper höra fler gånger att vi med flit döljer sanningen.
Det är också fel som påstås att vi försämrat för dem som åtnjuter äldreomsorg eller har insatser genom LSS. Vi har tillskjutit nya pengar varje år och vill göra det bästa för våra kommuninvånare.
Annika Jönsson M, ordförande i socialnämnden
Therese Rosenlöf C, ledamot i socialnämnden
Christer Unosson KD, vice ordförande i socialnämnden
Gå till toppen