Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu är influensan här igen

Årets influensasäsong har nu tagit sin början.Bild: JESSICA GOW/TT
Så var det dags igen. Åtminstone för årets influensasäsong som nu har startat, enligt Folkhälsomyndigheten. Just nu, skriver myndigheten, är smittspridningen något högre i Norrland än i övriga landet, även om trenden pekar uppåt i samtliga landsdelar.
Ännu är det för tidigt att säga vilken variant som kommer att dominera, även om en majoritet (87 procent) av dem som drabbats hittills i år haft influensa A. Av dessa har de flesta fått A(H1N1), mer känd som svininfluensan.
Myndigheten uppmanar personer som är gravida, har vissa kroniska sjukdomar eller är 65 år eller äldre att vaccinera sig.
”Det tar upp till två veckor att få skydd av vaccinet, så det är hög tid att vaccinera sig om det inte redan är gjort”, säger AnnaSara Carnahan, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Gå till toppen