Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

OS-surfing avgörs 1 500 mil från OS

Sommar-OS i Paris 2024 kommer inte bara att avgöras i den franska huvudstadens närområde. Långtifrån. Väldigt långtifrån.

Här, i vattnet utanför staden Teahupoo, ska surfingen avgöras under OS 2024. Tävlingarna kommer därmed hållas 15|000 kilometer från värdstaden Paris. På bilden syns den amerikanska surfingstjärnan Kelly Slater under en tävling 2005. Arkivbild.Bild: Karen Wilson/AP/TT
Tahiti ligger i Stilla Havet, 15 000 kilometer från Paris. Det tar mer än 22 timmar att flyga dit och ön ligger nästan så långt bort på planeten man kan komma från den franska huvudstaden.
Ändå är det där som OS-arrangörerna nu beslutat att spelens surfingtävlingar ska avgöras. Tahiti, den största ön i Franska Polynesien med runt 200 000 invånare, väljs därmed framför alternativ längs franska Atlantkusten, i sydvästra delen av landet och i Bretagne.
Surfarna kommer att hålla till i Teahupoo, en plats som är världsberömd för sina surfingförhållanden och som kan skryta med några av de högsta vågorna på herrarnas världscup.
– Det är en otroligt trevlig överraskning och ett erkännande av vår historia som kommer att återbörda äran till Polynesien, där surfingen uppstod, säger Lionel Teihotu, ordförande för Tahitis surfingförbund.
Beslutet går stick i stäv med Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach, som i somras kommenterade Tahitiförslaget så här:
– Om man har två eller flera alternativ som ger samma sportsliga förutsättningar, då föredrar jag definitivt alternativet som ligger närmast spelens kärna, så att idrottare och publik kan ta del av OS-atmosfären, sade Bach i juli enligt The Guardian.
Gå till toppen