Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump hånar Thunberg efter utmärkelsen

USA:s president Donald Trump vänder sig på nytt till klimataktivisten Greta Thunberg i ett hånfullt inlägg på Twitter, dagen efter det att Thunberg utsetts till världens mest inflytelserika person av tidskriften Time. Thunberg svarar med att ändra sin profil på Twitter – igen.

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.Bild: Patrick Semansky/AP/TT
”Så löjligt. Greta måste ta tag i sina aggressionsproblem, och sedan gå och se en bra gammal film med en vän! Slappna av Greta, slappna av!”, skriver presidenten.
Det är den andra gången som Donald Trump skriver om Thunberg på Twitter. ”Hon verkar vara en väldigt glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så härligt att se!”, twittrade presidenten i september, där han länkade till ett uppmärksammat tal som Thunberg höll på FN:s klimattoppmöte.
Efter det valde Thunberg att byta presentationstexten på sin Twitterprofil till:
”En väldigt lycklig ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid”.
Kort efter Trumps nya inlägg om den svenska klimataktivisten valde Thunberg återigen att ändra sin beskrivning på Twitter:
”En tonåring som jobbar på sina aggressionsproblem. Tar det just nu lugnt och ser en bra gammal film med en vän”.
Thunberg har inte bara reagerat på Trumps utspel. När Brasiliens president Jair Bolsonaro tidigare i veckan kallade henne för en ”ungjävel”, på portugisiska ”pirralha”, ändrade Thunberg sin profil till enbart ”pirralha”.
Tidigare har Trump och Thunbergs vägar korsats under ett kort ögonblick när Trump anlände till FN:s klimattoppmöte i New York i september. Ett klipp där Thunberg betraktade presidenten med bister min fick snabbt stor spridning.
Donald Trump var även han nominerad för utmärkelsen världens mest inflytelserika person i år, men fick alltså se sig snuvad av Thunberg denna gång. Han utsågs till årets person av Time samma år som han valdes till president, 2016.
Greta Thunberg fick årets utmärkelse för att ha ”larmat om mänsklighetens rovdjursliknande förhållande till det enda hem vi har”, enligt Times motivering. Chefredaktör Edward Felsenthal beskriver henne som ”den starkaste rösten inom den största frågan som planeten står inför”.
Utmärkelsen ges sedan starten 1927 till den person som haft störst påverkan i världen under det gångna året. Andra som har fått utmärkelsen genom åren är USA:s tidigare president George W Bush, påve Johannes Paulus II och före andra världskriget också Adolf Hitler.
Fakta

Årets person

Utmärkelsen har delats ut sedan 1927, och har bland annat gått till Adolf Hitler, Martin Luther King och Winston Churchill.

Det här är årets person de senaste 25 åren:

2019: Greta Thunberg

2018: "Sanningens väktare" – flera journalister, bland annat Jamal Khashoggi

2017: "De som bröt tystnaden" (under metoo-rörelsen)

2016: Donald Trump

2015: Angela Merkel

2014: "Bekämparna av ebola": Jerry Brown, Kent Brantly, Ella Watson-Stryker, Foday Gollah och Salome Karwah

2013: Påve Franciskus

2012: Barack Obama

2011: "Demonstranten"

2010: Mark Zuckerberg

2009: Ben Bernanke

2008: Barack Obama

2007: Vladimir Putin

2006: "Du": Symbol för den som kontrollerar informationsåldern.

2005: Bono, Bill Gates och Melinda Gates

2004: George W Bush

2003: "Den amerikanska soldaten"

2002: "Visselblåsarna": Cynthia Cooper, Coleen Rowley och Sherron Watkins

2001: Rudolph Giuliani

2000: George W Bush

1999: Jeff Bezos

1998: Bill Clinton / Kenneth Starr

1997: Andrew Grove

1996: David Ho

1995: Newt Gingrich

Källor: Time Magazine, CBS News

Gå till toppen