Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Erika Spur: Vi fortsätter hålla halmhatten högt!

Erika Spur från Helsingborgsrevyn kommenterar Kalle Linds recension om en förment revykris.

Erika Spur.
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
REPLIK. Det spritter alltid till i mig av glädje när jag ser ordet ”revy” i olika sammanhang. Detta då jag de senaste tio åren med själ och hjärta varit engagerad i Helsingborgsrevyn; främst som skådespelare men även i andra delar av produktionen.
Det spratt till, först av glädje och sedan viss förvåning, när jag läste Kalle Linds upplysande men delvis missvisande krönika (2/12) angående Arlövsrevyns nedläggning kring frågan: ”Vem ska nu häckla kommunala beslut?”. Arlövsrevyn är mycket riktigt störst i Skåne gällande publiksiffror och säkerligen också i beloppen på lönecheckarna till ensemblen. De är också definitivt inte bara en semi- utan en helprofessionaliserad revy.
Inget ont om Arlövsrevyn, de har sin egen modell och lockar sin publik. Men, och nu kommer vi till pudelns kärna, jag vill med bestämdhet påstå att det är de mindre revysällskapen som faktiskt bär den lokala revytraditionen vidare, genom att – precis som Kalle Lind efterfrågar – lyfta in det lokala ”häcklandet” och igenkänningen. Självklart även varvat med nationella och globala angelägenheter; där sång, sketch och dans tillsammans formar en ekokammare av nutiden.
Men att lokalrevyn som institution är beroende av Arlövsrevyn och liknande kommersiella sällskap är långt ifrån verkligheten. Tvärtom, om man går in på LIS (Lokalrevyer i Sverige) hemsida så kan man se att enbart LIS organiserar 112 lokalrevyer runt om i Sverige. Och bara i Skåne är vi 11 mycket aktiva och levnadsglada revysällskap som år efter år arbetar ideellt för att roa och ora vår publik. Utöver de 112 revyerna i LIS vet vi att det även finns många andra lokala sällskap som utövar lokalrevy.
Så, Kalle Lind, den efterfrågade halmhatten bärs redan upp av de lokala revyerna och traditionen fortsätter i allra högsta grad! Och till Kalle Lind och alla andra som kommer att sakna våra kära kollegor i Arlövsrevyn: varmt välkommen till de kvarvarade lokalrevyerna där vi värnar om det lokala och alla är mer eller mindre amatörer med många många timmars ideellt arbete bakom oss. Varför inte planera in ett besök i Sundets Pärla den 14 februari då Helsingborgsrevyn har premär av den tionde säsongen, och då vi dessutom spelar vår 100:e föreställning sedan starten 2011!
Erika Spur
SVAR DIREKT. Allt Erika Spur skriver låter bra. Att ett antal lokalrevyer lever och har hälsan är positivt. Gick det att tolka min text som om Arlövsrevyn är den sista, enda eller ens bästa lokalrevyn ber jag om ursäkt. Jag såg dess förestående nedläggning som ett symptom på ett tecken i tiden, då lokalsamhällena generellt blir allt mindre belysta och granskade. Ni som fortfarande håller halmhatten högt – fortsätt!
Kalle Lind
Gå till toppen