Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kalle Anka får konkurrens av Musse Pigg

Kalle Anka, Rickard Olsson och Agneta Sjödin – julens tv-tablå bjuder på många folkkära ansikten som vi förknippar med julen. Men i år sprider också Musse Pigg, Lars Lerin, Marianne Mörck och många fler julstämning i rutan. Här är höjdpunkterna.

Kalle Anka och hans vänner firar som vanligt jul i SVT, men får konkurrens av Musse Pigg och hans vänner som firar på Viaplay. PressbildBild: Buena Vista
Lars Lerin, Junior och lärlingarna bjuder dagen för dopparedagen in till julfest i SVT, allt medan Rickard Olsson med gäster ordnar uppesittarkväll i TV4. På själva julafton är det årets julvärd Marianne Mörck som i direktsänd statlig television blir den trygga hamnen. Kalle Anka och hans vänner firar som vanligt jul i SVT, men får i år konkurrens av Musse Pigg och hans vänner som firar jul på Viaplay.
SVT bjuder inte på någon egen påkostad dramaproduktion i stil med förra julens ”Systrar 1968”, men kompenserar med att visa den hyllade tv-serien baserad på Elena Ferrantes lika hyllade romaner om vännerna Lila och Elena.
På dokumentärfronten kan SVT stoltsera med ett stort stycke svensk kultur- och nöjeshistoria, då en matigare version av Jane Magnussons dokumentärfilm ”Hasse & Tage” sänds i tre delar under mellandagarna.
Komikerduon med vänner bjöd förresten på uppesittarkväll julen 1965, en glöggfryntlig afton som går att återuppleva på Öppet arkiv.
För den som är mer intresserad av spionhistoria sänder SVT ”Kvinnornas hemliga krig”, där Jan Guillou är vår ciceron. Guillou är även aktuell på TV4 och Cmore, där hans romanhjälte Carl Hamilton får nytt liv.
Föredrar man idrottshjältar finns färska dokumentärer om Peter ”Foppa” Forsberg och bollkungen J-O Waldner på Dplay.
Som vanligt blir det också en mängd traditionsenliga julfilmer. Förutom ”Fanny och Alexander” kan tittarna bänka sig framför ”Love actually”, ”The holiday”, ”Tomten är far till alla barnen” och många fler helgjutna julrullar.
Fakta

Julens tv

21/12

"Årets kortaste dag – kortfilmer" – SVT

SVT firar kortfilmens dag med åtta olika kortfilmer: "Dom kallar mig Wrestlare", "Hemtjänst", "Flaskhals", "Hur det känns att vara bakis", "Svaga kvinnor", "En film", "Så inget händer dig", "Dom kallar mig Fangirl".

22/12

"Året med kungafamiljen" – SVT

Kungafamiljens år summeras. Prinsessan Madeleine har debuterat som barnboksförfattare, prins Carl Philip och prinsessan Sofia kampanjar mot näthat och drottning Silvia firar att Childhood Foundation fyller 20 år.

"Unga kvinnor" – SVT

Långfilmen följer systrarna March som växer upp i en amerikansk småstad under 1860-talet. Deras far är ute i kriget och de har ständigt ont om pengar. Filmen är baserad på Louisa May Alcotts klassiska roman.

23/12

“Bingolottos uppesittarkväll” – TV4

Traditionsenlig helkväll med rimstuga och gäster som Lena Philipsson, Arvingarna, Linnea Henriksson, Molly Hammar, The Mamas, Philip Jalmelid, Tuva B Larsen och Malena Ernman. Programledare är Rickard Olsson.

"Lerins jul" – SVT

Lars Lerin bjuder in sina lärlingar på julfest. Junior pyntar huset till max – och plötsligt knackar en inte helt obekant tomte på dörren.

"Sweden international horse show" – SVT

SVT bjuder på en juluppvisning inspelad under Sweden international horse show. Programmet innehåller fridressyr med tolv hästar och en rad showinslag.

Julafton

"Kalle Anka och hans vänner önskar god jul" – SVT

Tomtens verkstad, Snövits fest hos dvärgarna och tjuren Ferdinand är tillbaka. Det har blivit dags för Kalle Anka och de andra Disneyfigurerna att önska god jul.

“Strålande jul – en julkonsert” – TV4

Julkonsert i Vingåker kyrka. För julstämningen står artister som Charlotte Perelli, Chris Kläfford, The Mamas, Annika Herlitz, som gör svenska rösten till Elsa i “Frost”, storbandet Bohuslän Big Band, Örebro Kammarkör och tenoren Joel Annmo.

“Tomten är far till alla barnen” – TV4

Julkomedi från 2000 av Kjell Sundvall. Sara (Katarina Ewerlöf) bjuder in alla sina exmakar och deras familjer till julaftonsfirande. Allt blir kalabalik. Även med Peter Haber, Jessica Zandén, Leif Andrée och Dan Ekborg.

"Julkonsert med Adolf Fredriks musikklasser" – SVT

Julkonsert med 300 sångare från Adolf Fredriks musikklasser, Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören, i Berwaldhallen i Stockholm. Även Pia Johansson och Nassim Al Fakir medverkar.

"Love actually" – TV3

Romantisk komedi om ett antal parallellt berättade kärlekshistorier tiden före jul. Med bland andra Hugh Grant och Martine McCutcheon i rollerna.

"Nötknäpparen" – SVT

En nyinspelad dansföreställning med jultema till Tjajkovskijs musik.

"Från oss alla till er alla" – SVT

SVT önskar god jul med vykort från kända program och profiler – där bland andra Väder-Nils, Sommarskuggan och Skavlan dyker upp.

"Kan du vissla Johanna?" – SVT

Sjuåriga Berra vill ha en morfar, och hans kompis Ulf vet var man kan hitta en – på äldreboendet. Ulf Stark har skrivit boken som filmen bygger på. Huvudrollerna spelas av Tobias Swärd, Jimmy Sandin och Per Oscarsson.

"Svensson, Svensson" – SVT

Familjen Svensson firar en allt annan än fridfull jul. Det sista avsnittet av den första säsongen av serien har visats i SVT sedan 2000.

"Midnattsmässan från Vatikanen" – SVT

Påven Franciskus leder traditionsenligt midnattsmässan i Peterskyrkan. Charlotta Smeds är kommentator.

Juldagen

“Kungahuset 2019” – TV4

TV4:s Jesper Börjesson ger inblickar i ett händelserikt år för kungafamiljen. Tittarna får bland annat följa kronprinsessparet under en kvällspromenad i Hanoi, drottning Silvia som besöker sin födelsestad Heidelberg och kungen när han inspekterar brandhärjade områden i Hälsingland.

"Fanny och Alexander" – SVT

Ingmar Bergmans filmklassiker från 1982.

"Nordisk julkonsert" – SVT

Danmarks radio bjuder in de nordiska lyssnarna till en julkonsert där solister från hela Norden bjuder på klassiska julsånger.

"Konungens jultal" – SVT

Kungens jultal har sedan 1973 varit en återkommande tradition i Sveriges Radio. Sedan 2007 sänds talet också i SVT.

"Hasse & Tage" – SVT

SVT visar dokumentärfilmen om Hasse och Tage i tre delar med start på juldagen.

"Klassen, säsong 3" – SVT

Den tredje säsongen av serien introducerar tittarna för en helt ny klass.

"The holiday" – TV3

Romantisk komedi om två kvinnor som byter hem med varandra över julhelgen efter att ha brutit upp med sina respektive pojkvänner. Med Kate Winslet, Jude Law och Cameron Diaz.

"Sagan om ringen" – Kanal 5

Kanal 5 visar den episka fantasytrilogin – en film per kväll, tre kvällar i rad, med start på juldagen.

"Harry Potter" – Kanal 5

Samtliga filmer om Harry Potter sänds i Kanal 5 under jul och över nyår, med start på juldagen.

Annandagen:

“Pilsner och penseldrag” – TV4

Buskis i 1930-talsmiljö med bland andra Claes Månsson, Jojje Jönsson, Mikael Riesebeck och Siw Carlsson i rollerna.

"Humorkalaset i Dalhalla" – SVT

Stand up, sång och sketcher med flera av landets komiker, inspelat på Dalhalla i Dalarna.

"Min fantastiska väninna" – SVT

Italiensk-amerikansk tv-serie baserad på Elena Ferrantes romaner om Lila och Elena och deras liv i Neapel.

"Kvinnornas hemliga krig" – SVT

Jan Guillou berättar om fyra kvinnor som drogs in i den farliga och hemliga agentverksamheten under andra världskriget. Dokumentär i två delar.

"Punk – en revolution i fyra delar" – SVT

Iggy Pop-producerad serie om punken – som tar vid i 1960-talets protestmusik, via 1980-talets England, till 1990-talet skateboardkultur.

27/7

“Nya hyss med Hjalmar och gänget” – TV4

Peter Flack dammar av sin rollfigur Hjalmar när det vankas revy för hela gänget. Medverkar gör även Marie Kühler, Peter Kjellström och Stephan Bergs revyorkester.

28/12

"Stjärnorna på slottet" – SVT

Skådespelaren Björn Kjellman, artisten och programledaren Pernilla Wahlgren, skådespelaren Dragomir Mrsic, skådespelaren Julia Dufvenius och komikern och programledaren Måns Möller delar med sig av berättelser om livet och karriären.

29/12

"Samisk årskrönika" – SVT

I SVT Sápmis årskrönika "Jahkedáhpáhusat" visas guldkorn från året.

Nyårsafton

“Bingolottos nyårsbingo” – TV4

Rickard Olsson och Lotta Engberg bjuder in till bingospel och nyårsfest i en sändning över tolvslaget. För underhållningen står bland andra Vikingarna, Charlotte Perelli, Kalle Moraeus, Gunilla Backman och Eva Jumatate.

"Joe Labero: Unexpected visits" – SVT

Magikern Joe Labero visar upp sin fingerfärdighet i en magisk föreställning.

"Nyårsbön" – SVT

Karin Grännö-Engkvist, Mikael Celinder och Kjell Olsson talar och leder nyårsbönen från missionskyrkan i Bankeryd.

"Grevinnan och betjänten" – SVT

Bortsett från 2004 har SVT sänt sketchen varje år sedan 1976

Nyårsdagen:

“Agnetas nyårskarameller” – TV4

Agneta Sjödin och gäster bjuder traditionsenligt på roliga klipp från tv-året som gått.

“Hamilton” – TV4

Premiär för nya storsatsningen om Jan Guillous romanhjälte Carl Hamilton. I rollen som Hamilton ser vi norrmannen Jakob Oftebro. Även Nina Zanjani och Krister Henriksson har bärande roller.

2/1

“VM-krönikan 2019” – TV4

Tillsammans med landslagsstjärnor som Caroline Seger, Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl får tittarna återuppleva sommarens bronssuccé i fotbolls-VM i Frankrike.

"Rapports årskrönika" – SVT

2019 var året då miljöfrågan stod i fokus och demonstrationerna i världen ökade. Linda Nilarve är programledare för "Rapports årskrönika".

3/1

"Gullan Bornemark" – SVT

Musikdirektören Gullan Bornemark blev tant Gullan med ett helt land när hon sjöng sina låtar i tv. Hon moderniserade barnvisan – och fick sin första Grammis i fjol.

Julen på strömningstjänsterna

Filmer och serier:

"Aniara" – Viaplay

Pella Kågermans och Hugo Liljas rymdepos kom nyligen till Viaplay. Filmen, som är baserad på Harry Martinsons bok med samma titel, var en av tre nominerade till Sveriges Oscarsbidrag.

"The knight before christmas" – Netflix

Romantisk komedi med jultema. Brooke (Vanesse Hudgens) som har förlorat tron på kärleken möter plötsligt en tidsresande medeltida riddare.

"Nu är det jul igen" – Viaplay

Amerikansk familjefilm. Scott (Tim Allen) är en helt vanlig man – tills jultomten ramlar ner från hans tak på julafton. Viaplay har även de två uppföljande filmerna.

"A christmas carol" – HBO

Nyinspelning av Charles Dickens klassiska julsaga. I den här lite mörkare miniserie-versionen gör Guy Pearce rollen som Ebenezer Scrooge. Finns att se från den 23 december.

"Klaus" – Netflix

Animerad julfilm om oväntad vänskap i en stad norr om polcirkeln, där den unge brevbäraren Jesper möter den tillbakadragne leksakstillverkaren Klaus.

"Holiday in the wild" – Netflix

Kate (Kristin Davis) ska överraska sin man med en safariresa till Zambia. Allt går inte som planerat och Kate får åka ensam. Väl i Zambia möter hon Derek (Rob Low) och ett kärleksdrama uppstår.

"Musse Pigg och hans vänner firar jul" och "Musses jul i Ankeborg" – Viaplay

Musse Pigg, Kalle Anka, Pluto och de andra i gänget firar jul – med allt vad det innebär.

Dokumentärer:

"Peter Forsberg: Välkommen till Foppaland" – Dplay

Efter en enastående hockeykarriär är Peter Forsberg nu en framgångsrik entreprenör. I dokumentären ges en inblick i Peters nya vardag i Schweiz. Visas från den 17 december.

"J-O Waldner: Bollkungen från Bredäng" – Dplay

Dokumentär om Sveriges mest framgångsrika bordtennisspelare, med utgångspunkt i J-O Waldners sista match i karriären. Visas från den 17 december.

Gå till toppen