Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johan Malmberg: Vad är det för ett fubbickförslag?

Socialdemokraternas valfilm om folkomröstning låter lite konstig, tycker Johan Malmberg.

Ur Socialdemokraternas valfilm som visas på lokala biografer i Helsingborg med premiär fredag 13/12.
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Fyra barn jollrar på mattan.
”Har du hört att de tänker sälja Öresundskraft?” påstår textremsan att de säger. Det är en snygg, sober liten film som ser ut som en svensk twist på Dreamworks ”Baby-bossen”. I dag, fredag, får Helsingborgs socialdemokraters valfilm premiär på lokala biografier där den sedan rullar fram till den 12 januari då folkomröstningen om försäljning av Öresundskraft sker. Men filmen har en oförklarlig liten skönhetsfläck.
För plötsligt övergår jollret till barnskrik, och så textremsan:
”Vad är det för ett fubbickförslag?”
Fubbick? Här görs något så unikt som en reklamfilm som vill kanalisera den vrede som finns i så många helsingborgare inför frågan, så pass att en kampanj föddes som tvingade fram en folkomröstning, så pass att insändarsidor och sociala medier hela hösten har kokat över politikers trixande och ohörsamhet. Klart man ska använda kraftuttryck då.
I Helsingborg hade det fungerat med kretin, ålahue eller helt enkelt idiot.
”Du får kalla mig för idiot, det har jag ingenting emot” som Thomas Öberg i Bob Hund sjöng på klingande helsingborgskt idiom.
Men fubbick. Alltså, det är ju ett uttryck som ÄR Malmö. Kan du inte uttala det rätt blir du väl inte insläppt på Malmö stadion. Här i Helsingborg har väl däremot ingen sagt fubbick sedan tidigt 70-tal?
Jag ringer upp Anders Svärd från Socialdemokraterna och frågar lite menande vem som ligger bakom filmen?
– Det gör Smartfilm, i Malmö. Jag undrade också om man verkligen sa så här i stan, men det hävdade vissa bestämt att man gör.
Inte en chans, puckon! Rätt ska ändå vara rätt, när man idiotförklarar någon.
Gå till toppen