Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Årets julklapp finns på Tur och retur i Klippan

På Brännaren i Klippan är det återbruk som gäller. Nu i juletid är fokus på tomtar, julskyltar och såklart årets julklapp – mobillådan.

Robert Jedrzejczyk gör i ordning ett insektshotell – en populär produkt hos Tur och retur.Bild: Hanna Rahlén
På Brännaren vid Fabriksvägen i Klippan där daglig verksamhet håller till har det blivit lite av en tomteverkstad. Här skapas insektshotell, julbockar och god jul-skyltar på löpande band som säljs i butiken Tur och retur. Fokus på Brännaren är återbruk.
– Vi kan aldrig tänka på vad vi vill göra utan vad vi kan göra. Vi får titta på vad vi har och skapa utifrån det, säger Sita Menberg som jobbar med den dagliga verksamheten.
Från lokala företag och verksamheter får daglig verksamhet material i form av plankor, träbitar, färgrester och stora konservburkar. Av det kan det skapas allt ifrån lampskärmar till trälådor och jultomtar.
Jultema på skapandet såhär års på Brännaren.Bild: Hanna Rahlén
Robert Jedrzejczyk jobbar med ett insektshotell som det säljs massor av.
– Det är enkelt men man får tänka på att ta lite olika material till hålen, säger han och tar en nypa hyvelspån och lägger ner i ett av hotellets hål.
Fakta

Öppettider på Brännarens Tur och retur

Ordinarie öppettider är tisdag till torsdag klockan 10-15.

Inför julen är det utökade öppettider. 16-19 december är det öppet måndag-torsdag klockan 7-15. Sista dagen innan jul som det är öppet är fredagen den 20 december klockan 7-12.

Att jobba med återbruk har inspirerat honom även utanför daglig verksamhet. När hans pappa fyllde år gav han en present utan att köpa något nytt.
– Jag gav honom muffins som jag bakade själv. Då sparar man pengar också, säger Robert Jedrzejczyk.
På Fabriksvägen 2 hittar man daglig verksamhets butik.Bild: Hanna Rahlén
Förutom tre mikrovågsugnar, en vattenkokare och en kaffebryggare är allt på Vrännaren någon form av återbruk. Mycket av inspirationen hittar Sita Menberg på internet.
– Men sen ser man en grej och tänker att det där kan ju bli något, säger hon.
Förra året utsågs det återvunna plagget till årets julklapp. I år blev det mobillådan. Den kan man också göra av återbrukat material.
– Redan halv åtta morgonen därpå var den första lådan gjord här, säger Sita Menberg.
Sedan dess har brukarna på daglig verksamhet fått producera mobillådor så det ryker om det. Flera beställningar har kommit in till Tur och retur.
Camilla Tuvebrandt jobbar med decoupage. Det är en teknik där man tar det yttersta lagret av en servett och placerar på en yta man vill dekorera. Sen stryker man på ett decoupagelim och låter det torka. Sen är det klart.Bild: Hanna Rahlén
För den som själv vill testa på återbruk inför julen har Tur och retur-gänget några tips. Det första steget är att se vad man har hemma och fundera vad det kan bli av det.
– Man kan göra mycket med gamla flaskor man har hemma till exempel, säger Sita Menberg.
– En flaska med en vinkork som huvud och en bit päls blir en katt, säger Linda Rosberg som gjort massor av saker av flaskor.
Som julklapp skulle hon rekommendera att man gör en tomte eller dekorerar en honungsburk och ger bort med något i.
Årets julklapp är mobillådan. Hos Tur och retur finns den i återanvänt material.Bild: Hanna Rahlén
Något annat som nästan alla har hemma är servetter. Med hjälp av ett särskilt lim kan man dekorera nästan vad som helst – lådor, brickor och ljus.
– I början var det lite svårt men sen gick det bra, säger Camilla Tuvebrandt som är expert på tekniken decoupage.
Sita Menberg får många av sina idéer till återbruk på internet.Bild: Hanna Rahlén
Gå till toppen