Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortsatt ilska i Indien mot ny medborgarlag

Demonstrationer mot landets nya medborgarlag blev för fjärde dagen i rad våldsamma på olika håll i Indien.

Demonstranter i utkanten av den indiska storstaden Calcutta i Västbengalen kastar sten mot polisen på lördagen.Bild: AP/TT
I onsdags antog parlament en lag som gör det möjligt för fler migranter från landets muslimska grannländer att bli indiska medborgare. Men muslimer, som utgör nära 15 procent av Indiens befolkning, omfattas inte.
Ilskan mot lagen, som FN kritiserat skarpt som diskriminerande mot muslimer, har gjort att våldsamma demonstrationer hållits på flera håll och att Japans premiärminister Shinzo Abe ställt in ett besök i landet.
Under lördagen satte demonstranter i delstaten Västbengalen eld på 15–20 bussar, och flera järnvägsstationer vandaliserades också. Demonstranterna blockerade vägar, satte eld på däck och kastade på flera håll sten mot polisen.
I huvudstaden Delhi demonstrerade flera tusen människor och manade den hindunationalistiska premiärministern Narendra Modi att sluta splittra Indien.
Även i delstaten Assam – där många papperslösa muslimer bor – och i delstaten Uttar Pradesh var det oroligt i många städer.
I Assam har myndigheterna stängt av internet till och med måndag och på lördagen hamstrade invånarna förnödenheter när utegångsförbudet tillfälligt lyftes.
Fakta

Indiens nya medborgarlag

I onsdags klubbade Indiens parlament igenom en lag som gör det möjligt för fler migranter från landets grannländer att bli indiska medborgare. Lagen ska granskas av Indiens högsta domstol.

Buddhister, kristna, hinduer, jainister, parser och sikher som flytt till Indien från Afghanistan, Bangladesh eller Pakistan före 2015 kommer att kunna få indiskt medborgarskap, men inte muslimer från samma länder.

Den indiska regeringen har argumenterat att dessa länder har muslimsk majoritet och att muslimer därför inte kan vara förföljda minoriteter där.

Andra utsatta grupper – som rohingyer från Myanmar, tamiler från Sri Lanka och tibetaner från Kina – omfattas inte heller.

Källa: Reuters, FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter

Gå till toppen