Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hård kritik mot dom om moms i bostäder

I många lägenheter har det, ofta för att öka miljömedvetenheten, installerats mätare för både el och vatten. Efter en dom som gått Skatteverkets väg blir det nu moms på den förbrukningen i stället för att den bakas in i hyran. Stora aktörer på bostadsmarknaden är mycket kritiska och anser att domen är dålig för miljön.

Oftast är vattenförbrukningen inbakad i hyran. Om den betalas separat blir det moms, enligt en färsk dom. Dåligt för miljön, tycker kritikerna.Bild: Nora Lorek/TT
Sveriges allmännytta, tidigare Sabo, talar på sin hemsida om att hyresgästerna straffbeskattas när det blir moms på el och vatten som redovisas och betalas separat av varje hushåll. Hur mycket pengar det handlar om och hur kostnaden för den nya momsen ska fördelas mellan fastighetsbolagen och de boende är oklart.
– Men det blir en märkbar kostnad, antingen för fastighetsbolagen eller för hyresgästerna, säger Susanna Höglund, chefsekonom på Sveriges allmännytta, till TT.
En bostadsrättsförening eller fastighetsägare kan installera mätare som visar till exempel hur mycket vatten, el eller gas som varje hushåll förbrukar vilket kallas IMD (Individuell mätning och debitering). Därefter kan hushållet betala separat i stället för att kostnaden för till exempel varmvatten bakas in i hyran och fördelas på alla hushåll.
Den 3 december kom domen i Högsta förvaltningsdomstolen som innebär att det ska vara moms på den separat redovisade förbrukningen.
Tanken med individuell mätning och betalning av el och vatten för varje lägenhet är att hushållen ska få en morot att minska sin förbrukning.
– Det här innebär att man tar bort en uppmuntran att spara på el och vatten för att värna miljön, säger Ulla Werkell, skattejurist på organisationen Fastighetsägarna.
Fastighetsägarna anser att el och vatten är en del av hyran och att kostnaden därför inte ska momsbeläggas. Tidigare har Skatterättsnämnden gått på samma linje. Men Skatteverket delar inte den uppfattningen och har nu fått medhåll av Högsta förvaltningsdomstolen.
Ulla Werkell på Fastighetsägarna säger att det är oklart hur kostnaden för den nya momsen kommer att fördelas mellan fastighetsägare och hyresgäster. I bostadsrättsföreningar hamnar kostnaden på bostadsrättshavarna.
– Vad vi vet säkert är att det blir en stor administrativ börda för små bostadsföretag och bostadsrättsföreningar som i dag inte ingår i momssystemet, säger Ulla Werkell.
Fastighetsägarna kommer nu att trycka på för att regeringen ändrar lagen.
Fakta

Omtvistad metod

Frågan om individuell mätning av el och vatten i flerbostadshus har diskuterats i många år. Ett argument för den lösningen är att den ska uppmuntra till minskad förbrukning. Men hur effektiv individuell mätning verkligen är för att minska förbrukningen är omtvistat.

Ett annat argument är att individuell mätning är mer rättvis. Tanken är att när förbrukningen av el och vatten inte visas och betalas separat betalar hushåll med låg förbrukning en del av kostnaden för hushåll med hög förbrukning.

Källa: Fastighetsägarna, Sveriges allmännytta.

Gå till toppen