Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Intensiv fotbollshelg i Klippan

Lyckan kan vara rund som en boll. Särskilt när det egna laget får ihop både anfall och försvar under sin allra första Luciacup.

KFF-tränare Fanny Vesterdahl samlar sitt P8-lag inför första matchen på Luciacupen i Klippan. I bakgrunden syns hjälptränaren Emelie Åkesson.Bild: Sven-Erik Svensson
Under två helger i rad har det varit full rulle i Klippans idrottshall, med över 80 barn- och ungdomsfotbollslag från Skåne. För arrangerande KFF är cupen, som funnits sedan 1998, både en stor inkomstkälla och något som ger träning åt de egna spelarna.
För klubbens P8-lag är det första Luciacupen någonsin.
– De har spelat utomhuscup i Ljungbyhed i somras, och en gång inomhus i Åstorp, säger tränaren Fanny Vesterdahl.
P8-laget värmer upp sig själva och målvakten Felix Thulin med lite målskytte.Bild: Sven-Erik Svensson
Mötet med ett pojklag från Åstorp blir intensivt, med mycket dribblande och finter. Tolv minuter varar matchen. Mot slutet lyckas KFF-laget bättre och trycker på mot målet. Anfallaren Melvin Blad Nikqi lyckas göra två mål på kort tid.
Efteråt pustar hela laget ut i omklädningsrummet. Det är många röda kinder och svettiga tröjor. Förutom vinsten är killarna nöjda bara över att få vara med.
– För man vill ju spela fotboll, säger Casper Johansson.
Assisterande tränare Emelie Åkesson övervakar uppvärmningen av KFF:s P8-lag.Bild: Sven-Erik Svensson
Nu gäller det att ladda om inför kommande tre matcher. Spelarna har redan mycket kunskap om hur det görs bäst. Mer mat än godis är ett sätt, berättar de. Och att tänka rätt.
– Man ska tänka positivt, inte ”vi kan aldrig vinna”, säger Leon Nilsson.
– Och så ska man inte tänka på nästa match, eller förra matchen. Så nu glömmer vi den här, säger Malek Olabi.
Klippans förenade fotboll, KFF, arrangerar luciacup två helger i rad med 83 anmälda lag från 8 år till cirka 15 år.Bild: Sven-Erik Svensson
Men innan laget släpper upplevelsen från matchen får de lov att vara lite lyckliga.
– Det känns som en riktig liga, Champions league! säger Melvin Blad Nikqi och gör en segergest.
Med en egen ungdomsverksamhet för omkring 230-250 barn deltar KFF i luciacupen med lag i alla åldersklasser. Förra helgen tog ett av deras P13-lag guld och på lördagen vann ett av P15-lagen brons.
Melvin Blad Nikqi lyckas få in bollen där den ska vara: i målet.Bild: Sven-Erik Svensson
Upp till tolv år räknas vare sig poäng eller resultat, och lagen är ofta mixade killar och tjejer. Barnen är där för att lära och ha kul, inte för att tävla.
– Sedan om du frågar killarna så har de full koll på vilka som vunnit, säger klubbens ungdomsansvariga och tillika luciacupens kioskgeneral, Therese Andersson.
Therese Andersson är nybliven ungdomsansvarig på KFF i Klippan, med unga spelare i åldrar från 5 till 16 år.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen