Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Ge oss mer tid för språket så att jag kan känna mig lugnare

Skolan är den mest värdefulla platsen, eftersom skolan är nyckeln till framtiden. Det skriver Qendresa Gllozhnja.Bild: JESSICA GOW / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Jag är 15 år och har bara varit ett år i Sverige. Skolan som jag hade i Kosovo, och skolan som jag har nu är mycket olika med varandra. Jag går i nionde klass men också i förberedelseklassen och detta är en svår sak för mig. I Sverige får man bara vara två år i förberedelseklassen. Jag tycker att det här är väldigt lite eftersom det svenska språket är svårt och det krävs mycket arbete för att lära sig det. Med detta menar jag att man som nyanländ måste få mer än två år i förberedelseklassen.
Jag har 16 ämnen som: biologi, fysik, kemi etcetera som jag måste klara och ha ett bra betyg i. Jag tycker att vi ska få minst tre eller fyra år i förberedelseklassen, det är mycket viktigt för mig, eftersom jag vill studera och när jag växer upp vill jag ha en bra utbildning och bra jobb. Jag tror att om vi hade mer än två år i förberedelseklassen skulle detta vara bra för alla, inte bara för mig.
Jag respekterar skolan mycket. Skolan är den unika plats där jag får kunskaper för att hantera livets svårigheter. Det som är viktigast i mitt liv är skolan. Och jag vill varje gång som jag går i skolan lära mig något nytt. Något jag har inte sett eller någonsin hört. Att lära mig så mycket som möjligt. Jag är medveten om att jag måste kämpa mycket, och det gör jag. Jag läser minst 2-4 timmar om dagen hemma, ändå så räcker inte tiden till.
Jag läser mycket, jag lär mig snabbt och har bra betyg men det räcker inte. 2 år räcker inte för att få goda kunskaper i svenska språket.
Skolan är den plats jag besöker varje dag och den plats som lär mig allt. Det är det bästa stället för mig, doften av skolan ger min hjärna mat, dess trädgård är som ett paradis, dess väggar är som mitt hus, mina vänner är som min andra familj. Lärare är som mina föräldrar. Skolan är den mest värdefulla platsen, eftersom skolan är nyckeln till framtiden. Utan skolan, ingen vet hur man ska bete sig, eller hur man gör saker ordentligt. Skolan lär mig saker som vi står inför varje dag och den är en utmaning.
Skolan lär mig att skriva, läsa, beräkna, historien om mitt land och världen, andra språk och många fler saker. För mig är skolan som en blomma som aldrig stoppar doften av kunskap.
Jag tar skolan på allvar, skolan är mitt liv. Jag studerar hårt och får bra betyg, men det tar all min kraft och energi. Jag känner stressen med 2 år ständigt vakande över mig. Så med det sagt: Ge oss mer tid för språket så att jag kan känna mig lugnare och tryggare.
Ge mig mer tid!
Qendresa Gllozhnja
Gå till toppen