Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Ingen press, minister Marin.

Dag tre på jobbet: Sanna Marin på EU-toppmöte.Bild: Francisco Seco
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
I en vecka har bilderna snurrat i sociala medier. Världspressen har publicerat långa artiklar om Finlands nya regering med de många unga kvinnorna. Washington Post, Fox News, BBC … Sanna Marin blev över en natt namnet på allas läppar; 34-åringen med två mammor, gröna drömmar och socialdemokratiska värderingar blev statsminister. Och världsberömd.
Härligt, härligt, men farligt, farligt.
Att ta över som regeringschef är aldrig lätt. Ansvaret vilar tungt på Sanna Marins axlar. Som om inte det vore nog bär hon också ansvar för hela sitt kön. Kan kvinnor? Och för hela sin generation. Är hon inte för ung?
Misstron bubblar. Inte minst bland äldre män. Få har ändå varit lika plumpa som Estlands högerpopulistiske inrikesminister Mart Helme, som intervjuad i radion talade om outbildade aktivister och citerade Lenin om att vilken piga som helst kan bli minister: "Nu ser vi hur ett butiksbiträde har blivit statsminister". Marin har en gång som ung jobbat i ett varuhus. President Kersti Kaljulaid har bett om ursäkt och Helme har försäkrat att han inte talade för Estland utan bara sig själv. Men skadan är redan skedd.
Äldre kvinnor muttrar istället om åldersdiskriminering och om brist på erfarenhet. Skulle nu inte Sanna Marin och de relativt unga kvinnor som leder de fyra andra koalitionspartierna leverera på topp kan besserwissrarna nicka beskäftigt: ”Vad var det vi sade ...”
Sanna Marin måste hålla huvudet kallt. Strunta i magsura män och hån på sociala medier. Så där som hon själv säger i New York Times: förtroende byggs med handling. De bästa orden på vägen kommer från Nya Zeelands likaledes unga regeringschef Jaquinda Arden: "Hon behöver inga råd. Hon är redan minister."
Men det parlamentariska läget är knepigt. Populistiska Sannfinländarna fortsätter växa. Dessutom ger IS-terroristernas barn i al-Hol-lägret huvudbry också i Finland och några ministrar har redan trampat snett. Vardagen har börjat för Sanna Marin.
Gå till toppen