Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Antalet larm om våld i hemmet ökar – nu höjs beredskapen

Socialjouren för nordvästra Skåne blir tillgänglig dygnet runt från nästa år. Detta till följd av ett ökat antal samtal om våld och oroligheter i hemmiljö.

Jessica Granquist, verksamhetschef vid socialförvaltningen i Helsingborg.Bild: Foto: Helsingborgs stad
För de elva kommunerna i nordvästra Skåne finns en gemensam socialjour. Hit kan man ringa när den ordinarie socialtjänsten är stängd. Jouren rycker ut i akuta fall som inte kan vänta till nästa vardag. Detta gäller till exempel vid misstanke om våld och oroligheter i hemmet.
– Vi åker alltid ut när vi behöver göra en bedömning om barn eller vuxen behöver placeras i jourhem, hvb-hem eller skyddat boende. Men också när vi behöver vara på plats för att säkerställa att det lugnar ner sig, säger Jessica Granquist, verksamhetschef vid socialförvaltningen i Helsingborg.
Socialjouren är idag i tjänst måndag-torsdag klockan 17-24, lördag 10-02 och söndag 10-24. Övrig nattetid, då beredskapen är mer begränsad, har antalet samtal fördubblats på senare år.
För att bättre och snabbare möta behovet görs nu en satsning. Med start till våren kommer socialjouren att vara öppen måndag-torsdag klockan 17-08 samt fredag klockan 17-måndag klockan 08.
– Fördelen är att vi dygnet runt har professionella tjänstemän som är vana vid att göra bedömningar i de här situationerna, säger Jessica Granquist.
Socialjouren ger även stöd och rådgivning. Psykisk ohälsa och tonårsproblematik är två andra vanliga ärenden, berättar hon.
– Det kan till exempel vara att barn och förälder börjat bråka, eller att tonåringen inte kommer hem över huvud taget.
Under längre ledigheter, som jul och nyår, ser Jessica Granquist och hennes kollegor en tendens:
– Det är att missbruket kan öka något. Detta kan leda till en ökad risk för våld i nära relation och för en bristande omsorg av barnen.
Socialjouren utgår från Helsingborg.
Gå till toppen