Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pensionärer och ungdomar i konflikt om badhusregler i Klippan

Vem får hålla ordning på Klippans badhus? Efter flera kontroverser mellan olika besökare träffade kultur- och fritidschefen PRO-gruppen för att prata ut. Istället blev de osams. Men det som höll på att bli en storkonflikt ser nu ut att lösa sig.

Klippans badhus.Bild: Astrid Adelgren
Ungdomar som inte tar av sig badkläderna när de duschar, trots tydliga anslag, får en del främst äldre besökare på Klippans badhus att se rött. Vid några tillfällen har det också blivit öppen konflikt, knuffar och nedsättande kommentarer.
PRO i Klippan har en stor verksamhet, bland annat med tre vattengympagrupper som hålls på badhuset flera gånger i veckan.
Sedan en del av medlemmarna i grupperna ställt krav på personalen att de ska gå hårdare fram mot ungdomarna kallades kultur- och fritidschefen Arne Amnér ner till badhuset för några veckor sedan för att försöka reda ut det hela. Det blev ett spontant möte.
Efteråt kände sig många av pensionärerna kränkta.
– Det är ingen som ryter, men vi har anmärkt på barn som inte tar av sig kläderna i duschen. Då sa han att vi inte var välkomna mer ifall vi inte rättade oss. Vi är förolämpade allihopa, säger en som var med vid diskussionen.
Arne Amnér säger att han har framfört en ursäkt till PRO:s ordförande Stig Ålund.
– Jag blev lite för arg. Men tittar vi bakåt så är det här en historia som pågått i ganska många år, där besökare försöker uppfostra varandra, säger han.
Enligt Arne Amnér har personalens linje varit att ordningen är deras sak att upprätthålla, men att de inte har nått fram. Konflikterna uppstår främst i de manliga omklädningsrummen, men även på kvinnosidan.
Vid ett tillfälle tillkallades personal när en ung tjej som var på badhuset för första gången duschade med kläder på. En äldre kvinna ryckte duschdraperiet åt sidan för att avslöja henne.
– Det är inte okej, hon blev ordentligt kränkt, säger han.
– Vi ville samla hela gruppen så att vi kunde prata om det. Min ambition var att man skulle hjälpa varandra och se var gränserna går, säger Arne Amnér.
Varför blev du så arg?
– Tyvärr har det varit rena rasistiska påhopp från en del personer i pensionärsgänget, men vi har ett minst lika stort problem med svenska ungdomar.
Har du sagt att de inte var välkomna mer?
– Om vi ber dem att inte vara rasistiska mot våra andra besökare, då menar jag det. De kräver att vi ska stänga av ungdomarna. Då vänder jag på det, att om ni inte kan uppföra dig enligt vårt regelverk så gäller det dem också.
Efter konflikten har ordförande i PRO, Stig Ålund, träffat fritidschefen enskilt.
– Vi är rätt så eniga om att det är ett problem, men enskilda badande ska inte ta saken i egna händer. Då skulle man lika gärna kunna ta till egna åtgärder om någon kör för fort i trafiken eller inte går över ett övergångsställe, säger Stig Ålund.
Undantaget är om man själv blir drabbad, tycker han.
– Det lär ha varit en incident där en ungdom tagit tag i en vattenslang och sprutat på både kompisar och andra badande. Då säger man naturligtvis ifrån, säger han.
Stig Ålund betonar att han inte vet säkert om någon av PRO-medlemmarna betett sig rasistiskt, eftersom han själv inte varit närvarande.
– Jag har intervjuat våra ledare och de bekräftar att det är en del som tagit i lite för mycket och över huvud taget blandat sig i saker som de inte har med att göra. Det har kanske tolkats rasistiskt.
Hur ser du på det?
– Det är fullständigt otänkbart för oss att acceptera rasism eller hot. Om det har hänt så skulle vi verkligen ta avstånd från det.
Innan den nya terminen drar igång ska PRO:s ledare, badhuspersonalen och fritidschefen ha ett nytt möte för att klargöra reglerna.
– Vår plan är att vi ska prata om det i lugn och ro. Vi tar i det med den kraft som det förtjänar. Våra badande kommer att fortsätta bada, säger Stig Ålund.
Gå till toppen