Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Är det så här ett demokratiskt och anständigt samhälle skall styras?

Gång på gång kommer det fram nya uppgifter om försäljningen av Öresundskraft som visar att våra folkvalda inte talar sanning för oss medborgare. Det skriver Jan Fredriksson.Bild: Tom Wall
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Under snart ett år har vi fått höra av trojkan Peter Danielsson (M), Lars Thunberg (KD) och Maria Winberg Nordström (L) att minskade vinster är ett viktigt argument för att sälja Öresundskraft. Nu kan HD avslöja att i själva verket räknar Öresundskraft med kraftig ökade vinster de kommande åren. HD nämner upp till 800 miljoner inom sju till åtta år!
Vem visste vad i denna soppa? Är det så att Peter Danielsson undanhåller information för Thunberg och Winberg Nordström? Eller är det så att detta helt enkelt är två svaga politiker som dansar efter Peter Danielssons pipa? Hur det än är med den här saken är det dags att trojkan träder fram och förklara för oss medborgare varför de undanhåller oss viktig information om Öresundskraft.
Men inte bara de utan också de tjänstemän som finns i bakgrunden som Ulf Krabisch som ju enligt Peter Danielsson på eget initiativ satte igång hela försäljningskarausellen genom att beställa en utvärdering av bolaget. Men även Anders Östlund, VD för Öresundskraft, behöver komma fram i ljuset. Han har sett till att skicka ut en folder där man försöker gjuta oljor på vågorna inför den planerade försäljningen. Här är det inget snack om de förväntade 800 miljonerna i avkastning.
Gång på gång kommer det fram nya uppgifter om försäljningen av Öresundskraft som visar att våra folkvalda inte talar sanning för oss medborgare. Inte nog med detta. De vet att helsingborgarna inte vill sälja Öresundskraft om de får veta sanning därför går de in för att sabotera valet den 12 januari och se till att det blir ett så lågt valdeltagande som möjligt så att man kan hänvisa till detta och köra över folkopinionen.
De här politikerna och tjänstemännen är avlönade av oss helsingborgare. Vi har rätt att förvänta oss att de talar sanning för oss och uppträder på ett sätt att de inte behöver skämmas för sina handlingar. Deras agerande för tankarna till skumma regimer och långt ifrån de demokratiska värden som ovan partier i andra sammanhang påstår sig stå för.
Vad säger ni medlemmar i Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna? Accepterar ni detta beteende från de som företrädare er? Är det så ett demokratiskt och anständigt samhälle skall styras?
Jan Fredriksson
Gå till toppen