Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”De ska åtminstone få riktigt kaffe till jul”

Några dagar före jul levererade två väninnor en laddning kaffepaket till alla avdelningar på Södergården och Tallgården. ”Ibland måste man agera”, säger Birgit Svensson.

Birgit Svensson och Gitte Andersson kunde lämna över kaffe till Södergårdens sju avdelningar till undersköterskorna Alexandra Eriksson och Erika Haglund.Bild: Annsofie Wieland
Vännerna Birgit Svensson och Gitte Andersson har i över fem år ordnat en liten julbasar i Birgits hem varje jul. Ett 40-tal vänner och släktingar kommer, äter julfikat som bjuds och köper lotter. Vinsterna är sådant de handlat billigt hela året.
– Vi älskar att shoppa, ibland är det saker som de nästan kastar efter en, säger Birgit Svensson.
I år fick vännerna ihop omkring 7 000 kronor, pengar som de brukar fördela mellan välgörande ändamål i utlandet och på hemmaplan. I år skickas det mesta till Colombia, men runt 750 kronor sparades för ett väldigt speciellt syfte.
– Vi tycker att de äldre ska få riktigt kaffe till jul. Vi har skickat barn och barnbarn för att köpa på extrapris, säger Britt Svensson.
Hela hösten har den stora snackisen i Örkelljunga varit en rad mindre besparingar som gjordes på ortens särskilda boenden när socialförvaltningen efter halva året upptäckte att kostnader för personal skenade.
Många sparåtgärder var kännbara för de äldre – som när de som samordnat aktiviteter försvann. Det klagades också när det Skånerostade kaffet ersattes av ett annat märke från Mellansverige som var billigare.
– Det är hemskt att man tvingas på något som man inte är van vid. Det hade varit kul att veta hur mycket man sparar egentligen, säger Gitte Andersson.
– Man måste reagera. Det är ju en skitsak egentligen, men inte för de äldre, säger Birgit Svensson.
Birgit Svensson och Gitte Andersson ordnar en julbasar i sitt hem varje år. Den här gången gick pengarna till Colombia – och så blev det lite över för att köpa kaffe till Örkelljungas särskilda boenden.Bild: Annsofie Wieland
Undersköterskorna Alexandra Eriksson och Erika Haglund tar emot i korridoren. När de får höra vad det gäller börjar de le brett. Det är ingen tvekan om att gåvan är uppskattad.
– Det var visst tomten som kom! säger Erika Haglund och tar emot kassen med fyra paket till varje avdelning, inslagna i cellofan.
På äldreboendet dricks det kaffe tre gånger om dagen, berättar hon. Vid frukost, på eftermiddagen och på kvällen.
– Många av de äldre säger fortfarande att det är ett skitkaffe. De har inte vant sig, säger Alexandra Eriksson.
Gå till toppen