Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Josef från Råå, Maria och en nyfödd i parkeringshuset – Julevangeliet 2.0

"Men då tiden var inne, tvingades hon föda sitt förstfödda barn i ett övergivet parkeringshus utanför sjukhuset dit en vänlig Securitasvakt förde dem." Lennarth Nilsson har skapat ett julevangelium i uppdaterad form.Bild: Lennart Kolmodin
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Om då och där varit nu och här, så kunde jul-evangeliet sett ut så här: Vid den tiden utfärdade Europeiska Unionen en förordning om att alla invånare i de 28 medlemsländerna skulle registreras. Finland var då ordförandeland och Stefan Löfven var statsminister i Sverige.
Alla for då var och en till sin födelsestad. Josef Davidsson, med rötter på Råå hade flyttat till Värmland och fick färdas till Helsingborg för att bli registrerad, tillsammans med sin sambo Maria som väntade barn.
När de efter den långa tågresan, som blivit försenad av signalfel, väl var framme vid Knutpunkten i Helsingborg började födslovärkarna komma.
På grund av ombyggnad och överbelagda förlossningssalar kunde inte lasarettet ta emot flera förlossningar utan hänvisade dem till Ystad BB.
Men då tiden var inne, tvingades hon föda sitt förstfödda barn i ett övergivet parkeringshus utanför sjukhuset dit en vänlig Securitasvakt förde dem. Där födde hon sitt första barn, lindade honom i några gamla Helsingborgs Dagblad och lade honom i en övergiven kundvagn.
Några hemlösa, som vaknat upp i den kalla natten såg förvånat vad som hände, men försåg ömsint barnet och modern med sina slitna filtar.
Samtidigt som detta hände befann sig en grupp tidningsbärare vid sin lastbrygga för att hämta tidningarna som skulle distribueras denna tidiga morgon. Plötsligt stod en ängel framför dem och ett himmelskt ljus lyste omkring dem. De blev mycket rädda.
Men ängeln sa: ”Var inte rädda! Ni ska nu få höra den bästa nyheten ni någonsin har fått ta emot för att bära ut. I denna natt har Frälsaren fötts åt er, honom som ni har längtat efter som är en gåva till alla människor. Och för att ni skall veta att jag talar sanning så skynda er att köra iväg till parkeringshuset vid lasarettet, där skall ni finna ett nyfött barn som ligger nedbäddat i en kundvagn.”
Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk kör som sjöng: ”Ära vare Gud i Höjden och Fred på jorden, till alla människor ett välbehag.”
När änglarna hade försvunnit tog det en stund för tidningsbuden att hämta sig. Några trodde att de hade sett i syne, men nyfiket skyndade de sig att köra till parkeringshuset där de mycket riktigt fann det nyfödda gossebarnet i en kundvagn.
De slog av motorerna för att inte den lille skulle andas in avgaser, de förvånade sig själva genom att andaktsfullt knäböja på den svarta asfalten och berättade så för föräldrarna vad de hade sett och hört. Maria gömde och begrundade detta i sitt hjärta.
Tidningsbuden plockade försiktigt fram sina smartphones och tog några bilder, som de sedan lade ut på Facebook, Instagram och Snapchat. Med en gång började deras Facebook-status och Instagramkonton fyllas med ”likes” och glada tillrop när människor bland nattens nyheter upptäckte bilderna av ett barn med en sällsam utstrålning. De kände sig djupt berörda och en överjordisk frid fyllde deras sinnen.
Några veckor senare uppstod ett tumult i tullen. Tre män med arabiskt utseende som påstod sig vara magiker hade försökt att föra in guld och dyrbara parfymer utan att vilja betala tull. De sa att de hade följt en osedvanligt stor stjärna och att det var gåvor till en nyfödd kung. Gränspolisen var där och beslagtog gåvorna samt arresterade männen eftersom man trodde att ”stjärna” och ”kung” var kodord i en eventuellt kommande terroristattack.
Efter några månaders häktning med fulla restriktioner blev de släppta på grund av bristande bevis och ombads att omedelbart återvända hem.
Även Maria och Josef blev föremål för säkerhetspolisens granskning men de fick så småningom tillåtelse att återvända till Värmland och bosatte sig i Säffle. Pojken växte och blev äldre och förvånade alla runt omkring sig med sin vishet och klokskap och Guds nåd vilade över honom.
Lennarth Nilsson
Du finner originalet i Lukas evangelium kapitel 2 samt Matteus evangelium kapitel 2 i Nya Testamentet.
Gå till toppen