Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ratade julklappar redan ute till försäljning

Det är knappt att julgröten hunnit svalna innan de första julklapparna lades ut till försäljning på andrahandsmarknaden.
– Det började komma annonser redan på julaftons morgon, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Nu finns det chans att fynda elektronik på andrahandsmarknaden. Arkivbild.Bild: Eeg, Jon
Blocket har i år genomfört en undersökning som ännu inte publicerats men som visar att åtta av tio svenskar har fått en julklapp som man inte har använt eller glömt av att man har fått för att den har blivit liggande.
– Undersökningen visar också att en av tio i smyg har försökt att sälja vidare en oönskad julklapp, säger Tero Marjamäki.
Störst chans att fynda andras oönskade klappar har man under mellandagarna.
– Om vi ser till hur det har sett ut under andra år så är det störst antal annonser och trafik på sajten den 27 december.
– Under mellandagarna, från julafton och fram till nyår så är det runt 100 miljoner kronor i form av varor som säljs.
Det är inte bara oönskade julklappar som läggs ut till försäljning, vissa har fått dubbletter av saker de önskat sig, eller så har man uppgraderat sina prylar.
– Det är mycket elektronik i år, många har fått en ny mobiltelefon i julklapp och säljer därför sin gamla på Blocket.
Annan elektronik som är populär att sälja vidare är tv-spel, datorer och hörlurar. Det finns även en hel del kläder ute till försäljning och biljetter till olika evenemang.
Under mellandagarna finns det även stor chans att fynda begagnade vitvaror, eftersom många köper nytt under mellandagsrean och lägger ut sina gamla kylar och frysar till försäljning.
– I år när många är lediga under ganska lång tid så är det många som passar på att göra om hemma. Vi kan se att det kommer ut mycket möbler, exempelvis soffor och matbord, säger Tero Marjamäki.
Fakta

Begagnade julklappar

Många svenskar kan även tänka sig att få begagnade julklappar.

62 procent av svenskarna kan tänka sig att köpa och ge bort en begagnad julklapp i år, vilket är tio procentenheter fler än under 2018.

Den främsta anledningen till att man kan tänka sig att göra detta är för att bli mer miljö- och klimatvänlig (59 %) och för att det är roligt att ge bort unika saker (53 %).

Barn är mer positivt inställda än vuxna och kan i högre utsträckning tänka sig att både få och ge bort begagnade klappar.

Källa: Blocket/Kantar Sifo

Gå till toppen