Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svensk krubba på julmässan i Paris

När eldhärjade Notre-Dame inte kan husera Paris årliga julfirande förflyttas begivenheterna till en närliggande kyrka – där en svensk krubba är en del av den nya traditionen.

En svensk krubba står på plats i Paris-kyrkan Saint-Germain l'Auxerrois. Pressbild.Bild: Sveriges ambassad i Paris/TT
För första gången på över 200 år blir det inte någon julmässa i den franska katedralen Notre-Dame. På grund av branden i byggnaden, tidigare i år, har det traditionsenliga firandet i stället flyttats till den närliggande kyrkan Saint-Germain l'Auxerrois.
För att bringa mer julfrid till den nya sedvänjan har katolska kyrkan tagit hjälp – av Sveriges ambassad. På plats framför altaret i kyrkan står sedan den första advent en svensk krubba, skapad av konstnären Gerd Sjökvist, med bakgrundsbild av Peter Bigestans.
– Ärkebiskopen (Michel) Aupetit undrade om vi inte kunde skänka årets krubba. Så jag tog kontakt med katolska kyrkan i Stockholm, berättar ambassadören, Veronika Wand-Danielsson.
Katolska kyrkan i Stockholm valde i sin tur en krubba som kunde spegla julens budskap.
”Vi valde att be en konstnär från Dalarna att göra en typisk krubba för att visa att Jesu födelse till vår värld verkligen berör alla kulturer och nationer”, säger Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift, i ett pressmeddelande.
Krubban består av 19 handmålade figurer. Det är dock först under juldagarna som Jesusbarnet och de tre vise männen kommer på plats.
– När jag besökte kyrkan kom besökarna fram till mig och sade att krubban var ovanligt vacker, med starkare färger än det brukar vara, säger Veronica Wand-Danielsson.
Katolska kyrkan i Paris verkar vara förtjusta i Gerd Sjökvists skapelse, och planen är nu att de behåller krubban tills vidare.
Under natten till juldagen livesänder tv-kanalen KTO den traditionsenliga midnattsmässan, denna gång från just Saint-Germain l'Auxerrois-kyrkan.
Gå till toppen