Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lugnet lockar. Mer än rean.

Bild: Åserud, Lise
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Klapparna är öppnade och från vardagsrummet hörs ett stilla rassel från fallande barr. Efter allt jäkt och alla förväntningar blev det bara … det här? Dags att kasta sig ut i den nya shoppinghysterin, mellandagsrean?
Medan stora delar av den kristna världen inleder julen på aftonen och siktar på midnattsmässan som början på julen, medan Santa Claus kastar sig ner i alla skorstenarna under julnatten firar många svenskar mysig advent, lillejul och julafton innan det ens är afton. Sedan är det färdigt.
Synd, för det kan verkligen behövas några dagar av stillhet och ro när vintern är som mörkast. Inte bara tomte, glögg och skinkfrossa.
Jag kastade ut frågan på sociala medier en vecka före dopparedagen: Vad är viktigast med julen? Tre-i-topp? Och svaret – på denna helt ovetenskapliga enkät – blev att vara tillsammans och ta det lugnt, i olika ordalydelser:
Laga mat, träffa folk, läsa bok. Ledighet, familj och julmat. Familjen, stillheten, dofterna. Ljuset, myset och min familj. Att utstråla värme, djup glädje och trygghet. Maten, Myset & Mycket Tid för umgänge. De jag älskar, musiken och kombinationen juldag / julbok / julgodis.
Jodå, flera stycken längtade mest efter semester, själva ledigheten. Eller ljuset som återvänder. Egentid fanns också med: ”Vore det inte för barnen skulle jag gå på konsert, ta en lång promenad, ett glas champagne och en hummersoppa.”
Att det är svårt att vara ensam vet vi redan. Alla som har någon att vara med har alltså skäl att vara tacksam, bara för det.
Julen är en av de få återstående ”lägereldarna” vi samlas kring, skrev en. En annan att "det är viktigt att hela det vanliga livet en gång om året tar paus". Det finns något magiskt i det stilla och snälla, något heligt också för de sekulariserade.
Men ingen verkade längta efter mellandagsrean. Det går att se som att det vi mest av allt behöver inte är mer köpfest idag eller i morgon. God jul, hur du än väljer att fortsätta fira.
Gå till toppen