Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ungdomsgäng hindrade och attackerade brandmän i Helsingborg

Polis och räddningstjänst larmades till två bostadsområden under natten till lördag. När polisen fått lugn på Adolfsberg skapades nya problem på Närlunda och där försökte ungdomar hindra polis och brandkår att komma in i området.

Den utbrända bilen är bärgad från Adolfsberg, kvar finns sotiga rester och använda fyrverkeripjäser.Bild: Ulf Kristiansson
Strax före klockan tre på lördagsmorgonen kom larm från Närlunda. Ungdomar sköt med fyrverkeripjäser i området och även in i en trappuppgång.
När räddningstjänsten och polisen anlände visade det sig att några av ungdomarna dragit avspärrningar från en byggarbetsplats och ställt dem i vägen för att hindra poliser och brandmän att komma fram.
– Det är bara att hoppas att inget händer, men människor kan ju komma till skada om vi hindras i vårt arbete, säger Jerker Palm-Svensson på räddningstjänsten Skåne nordväst.
– Det skulle ju kunna vara någon av de här ungdomarnas anhöriga som behöver vår hjälp.
Efter att poliserna och brandmännen tagit sig förbi hindren på vägen stördes brandmännen i sitt arbete genom att ungdomar avfyrade fyrverkerier intill dem.
Inga människor kom till skada under oroligheterna och poliserna stannade kvar till grupperna av ungdomar skingrats och försvunnit från platsen.
Det här var inte de enda oroligheterna under natten mellan fredag och lördag. Innan poliser och brandmän kom till Närlunda hade de varit på Adolfsberg i samma ärende. Där sköts det också vilt med fyrverkeripjäser och dessutom sattes en bil i brand.
– Jag pratade med bilägaren nu på förmiddagen, han var både förbannad och förtvivlad, säger inre befäl hos polisen i Helsingborg, Joakim Ekstrand.
Polisen hade fem patruller på plats och de stannade kvar tills det blivit lugnt i området igen. Man gjorde en del fynd på platsen, bland annat fyrverkeripjäser som inte avfyrats och dessa togs i beslag.
Innan fredagsnattens händelser har både Dalhem och Planteringen drabbats av ungdomsgäng som trakasserar omgivningen med fyrverkeripjäser och smällare.
På Adolfsberg, vid platsen där bilen förstördes, fanns rester av fyrverkeripjäser.Bild: Ulf Kristiansson
Gå till toppen