Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han leder projekten som ger klirr i kassan

Just nu är det hundratals släktforskare som matar in uppgifter i en databas över avlidna i Sverige. Så håll ut. När allt är klart släpps version nummer åtta av Sveriges dödbok.

Anders Berg är projektledare i Sveriges Släktforskarförbund. Han leder arbetet både med Sveriges dödbok 8 och Sveriges befolkning 1940.Bild: Roland Classon
Det pågår ett arbete i det tysta inom Sveriges släktforskarförbund. Om ett och ett halvt år släpps ”Sveriges dödbok 8” med uppgifter om alla som avlidit i Sverige åren 1830–2020.
– Vi följer tidsplanen. Arbetet fortgår i god takt. Målet är att dödboken ska släppas som usb och dvd under Släktforskardagarna 2021 eller till julhandeln det året, säger projektledaren Anders Berg.
Den sökbara informationen i dödboken är dels hämtad ur olika dataregister och är baserad på Svenska kyrkans och Skatteverkets folkbokföring. Ett stort material registreras också manuellt av hundratals kunniga släktforskare i projektet ”Namn åt de döda”, allt för att ”Sveriges dödbok 8” ska bli så bra som möjligt.
– Vi är nu snart halvvägs i projektet. Det rullar på. Totalt har vi omkring 300 volontärer. Vi står helt och hållet och faller med alla frivilliga krafter, förklarar Anders Berg.
Version sju av Sveriges dödbok, som släpptes i början av 2019, innehåller cirka 13 miljoner poster om avlidna i Sverige för åren 1860–2017. Den har hittills sålts i omkring 8 000 exemplar.
Sveriges dödbok är släktforskarförbundets mest framgångsrika projekt genom tiderna. Det mesta talar för att även den nya dödboken kommer att bli en försäljningssuccé.
– En ekonomisk framgång gör det möjligt för förbundet satsa på nya och spännande produkter i framtiden.
– Vi lägger nu in uppgifter bakåt i tiden, för åren 1830–1859, vilket är en stor utmaning. Det är svårare att tyda texten i kyrkböckerna, men det kommer att blir värdefullt för alla forskare när vi är klara.
– Vi planerar även att lägga till alla döda för åren 2018–2020 från Försäkringskassans eller Skatteverkets register, säger Anders Berg.
För närvarande är ungefär 47 procent av församlingarna klart i det manuella arbetet.
– Målet är att få ett så fullständigt material som möjligt i version 8 av dödboken, säger Anders Berg.
Insamling av uppgifter om avlidna i Sverige pågår.Bild: Roland Classon
Det som finns sökbart är uppgifter om namn, födelse- och dödsdatum, civilstånd, församling vid födsel och vid dödsfallet. Det går även att söka på adress och yrke.
Sveriges dödbok har blivit ett populärt hjälpmedel för släktforskare, både i Sverige och utomlands. Även pastorsexpeditioner, skatteförvaltningar, arkiv och bibliotek har upptäckt Sveriges dödbok och dess möjligheter.
Sveriges Släktforskarförbund har mycket på gång. Bland annat har förbundet träffat ett unikt samarbetsavtal med Riksarkivet inom projektet Swedpop (samordning och utveckling av historiska befolkningsdatabaser), med ekonomiskt stöd av Vetenskapsrådet.
Här är släktforskarförbundet med i satsningen Sveriges befolkning 1940. Det arbetet leds också av Anders Berg.
– Projektet har startats upp under hösten 2019. Nästa år kan vi dra igång på allvar. Men vi behöver fler frivilliga släktforskare som kan hjälpa till med registreringen för att göra även det här projektet lyckat, säger Anders Berg.
Den färdiga databasen har förutsättningar att bli ett standardverk i den vetenskapliga infrastrukturen, såväl för humaniora som för samhällsvetenskap, ekonomi och medicin.
Förhoppningen är att Sveriges befolkning 1940 kan släppas 2022, troligen på usb och dvd.
– Det kommer att bli en kvalitativt högtstående databas till glädje för bland annat släktforskningen, säger Anders Berg.
Fakta

Sveriges Släktforskarförbund

Sveriges Släktforskarförbund är det sammanhållande organet för den svenska släktforskarrörelsen och har 163 medlemsorganisationer.

Förbundet har sina lokaler i Sundbyberg på adressen Löfströms allé 7.

Ordförande sedan 2014 är Erland Ringborg, Stockholm.

Övriga styrelseledamöter är Kerstin Bingefors (Vadstena), Roger Lönnebjer (Dalby, Lund), Viktoria Jonasson (Brämhult), Peter Niwong (Borlänge), Bo Peter Persson (Linköping), Carina Strömberg (Frösön), Hans Olsson (Forshaga) och Bertil Sundin (Gnarp, Hälsingland).

Släktforskardagarna är ett årligt återkommande arrangemang. Borås höll i evenemanget i år. 2020 är det Skövde som tar han om släktforskarna. Göteborg står som värd 2021 (då staden fyller 400 år).

Gå till toppen