Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Långsam utredning gav bedragare kortat straff

Den 39-årige helsingborgaren lurade ett stort antal människor på pengar, men utredningen tog så lång tid att bedragaren fick rabatt på straffet.

Tingsrätten var inte alls nöjd med hur långsamt utredningen av bedrägerierna gick.Bild: Sven-Erik Svensson
Några av de äldsta brotten begicks för fem år sedan och de färskaste för två år sedan. Det här fick tingsrätten i Helsingborg att reagera, de anser att utredningsarbetet åtminstone tagit ett år längre än vad som är rimligt.
Och eftersom det inte är den 39-årige helsingborgarens fel att det gått så trögt, väljer tingsrätten att kompensera honom när det gäller straffet.
Brottsligheten handlar framförallt om bedrägerier, han har bland annat sålt saker på auktionssajter utan att leverera varorna till köparna. Han har också tecknat telefonabonnemang till firmor och låtit fakturorna gå till dem medan han själv använde abonnemangen. Vid ett tillfälle hyrde han också ut en lägenhet till en före detta arbetskamrat och tog tre månaders hyra i deposition. Problemet var att det inte var 39-åringens lägenhet och nyckeln han gav till sin förre arbetskamrat passade inte i låset.
39-åringen nekar till att ha begått brott, men tingsrätten anser att bevisningen mot honom var övertygande. Men så var det där med den långa utredningstiden... Tingsrätten anser att brottsligheten egentligen borde ge sju månaders fängelse, men väljer att sänka värdet till sex månader.
Fast det blir inte ens sex månader för 39-åringen – han slipper att sitta i fängelse överhuvudtaget. Tingsrätten dömer honom till skyddstillsyn.
Men han slipper inte att betala tillbaka pengarna han lurat av sina offer. Sammanlagt handlar det om drygt 90 000 kronor plus ränta.
Gå till toppen