Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brott mot ny lag dröjde bara två timmar – fyrverkeriattack mot polis i Helsingborg

Det nya året hann inte bli två timmar gammal förrän det första brottet mot en ny lag begicks. En polispatrull attackerades med fyrverkerier.

En polispatrull angreps med fyrverkerier på Närlunda på nyårsnatten.Bild: Johan Nilsson/TT
Från och med 1 januari i år finns det en särskild lag som hanterar sabotage mot blåljusverksamhet, det vill säga när polis, ambulans och räddningstjänst angrips i samband med en utryckning.
Det har till och med varit så att de lockats i bakhåll genom falsklarm och anlagda bränder.
Den nya lagen är till för att skydda ambulanspersonal, poliser och brandmän men är i lika hög grad ett skydd för vanligt folk som behöver samhällets akuta hjälp. De som arbetade fram den nya lagen skriver i sitt förslag att det ofta handlar om minutoperativ verksamhet och förseningar kan innebära stora och ödesdigra konsekvenser.
Efter att lagen varit i bruk i mindre än två timmar kom det första brottet mot den i Helsingborg. En polispatrull som befann sig på Närlunda attackerades med fyrverkerier.
Normalgraden av brottet kan ge upp till fyra års fängelse. Och om man gör sig skyldig till ett grovt blåljussabotage finns till och med livstids fängelse i straffskalan. Men då rör det sig om väldigt allvarlig, hänsynslös och svår brottslighet. Som är organiserad, systematisk och krävt särskild planering.
Vilka straff som kommer att dömas ut för olika former av blåljussabotage är fortfarande oklart, det har ju ännu inte varit uppe i någon domstol.
Men den vanligaste formen av angrepp mot blåljuspersonal ska betraktas som normalgrad och då är straffet som mest fyra års fängelse.
Den polispatrull som angreps på Närlunda i Helsingborg kom inte till skada och angriparen försvann därifrån utan att bli gripen.
Lagen kan framöver även komma att omfatta angrepp mot personal från tullen och kustbevakningen.
Gå till toppen