Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Futsal ger nya trick inför fotbollssäsongen

I fyra dagar pågår Silwer Bjäre cup i Strandängsskolans idrottshall. Här spelar tjejer och killar från sju år upp till seniorer de korta matcherna. ”Man måste ta det ett steg längre”, säger fotbollsspelaren Tova Dock.

Uppvärmning i Strandängsskolans idrottshall.Bild: Tom Wall
För 45 gången arrangeras futsalturneringen Silwer Bjäre cup. I år är det rekord med 88 lag anmälda och i Strandängsskolans idrottshall gnisslar skor mot golv och bollar smäller i sargen när några tjejlag värmer upp.
I en ring kring ledaren Staffan Andersson har tjejer i 14-årsåldern från Båstad GIF ställt upp sig.
– Det är kort tid så det blir intensivt. Kommer ni ihåg reglerna för frisparkar?
Staffan Andersson går igenom dagens spel med laget i 14-årsåldern från Båstads GIF.Bild: Tom Wall
Tjejerna säger ja. Efter att ha gått igenom byten och snackat taktik är det dags för uppvärmning.
– Det är roligt att det går snabbt, säger Tiril Nilsen Andersson.
Laget har spelat lite futsal innan men det känns fortfarande nytt, säger hon.
För Tova Dock och Tiril Nilsen Andersson blir turneringen starten på säsongen efter en månads uppehåll i december.Bild: Tom Wall
– Man får kanske ta lite fler risker, för man kan inte tänka så länge, säger Tova Dock.
Matcherna inom futsal är korta. Nio minuter för ungdomslagen och 12 för seniorerna. Bland lagen med spelare under 12 år räknas inga poäng – syftet är att bara ha kul. De äldre lagen är indelade i grupper där alla möter alla och där en gruppetta och tvåa utses.
– Det är kul att även på vintern kunna spela lite inomhus. Det är därför vi gör det, för att barnen tycker att det är kul, säger Annika Lindström från Västra Karups IF, som arrangerar matcherna.
Annika Lindström från arrangerande Västra Karups IF tror att de slagit rekord i antal anmälda lag i år.Bild: Tom Wall
I början var det mest Bjärelag som deltog. På senare tid har flera Hallandslag och lag från andra delar av Skåne också börjat anmäla sig. Första matcherna spelades efter lunch under torsdagen den 2 december. Turneringen pågår till den 5 december.
– Vi har haft uppehåll hela december och nu börjar vi med detta. Sen ska vi börja träna ute igen, säger Tiril Nilsen Andersson.
– Det är mycket som man kan ta med sig till vanliga fotbollen, man måste vara mer kreativ här, säger Tova Dock.
Gå till toppen