Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Insändare: ”Protestera alla pensionärsföreningar i Höganäs”

Elisabeth Lindman ryter till om besparingar inom vård och omsorg.
I Höganäs kommun drar man ner på städningen hos de personer som behöver det bäst. Det är skamligt att bara föreslå detta och än värre att besluta något så förfärligt. En generation som skapat vårt välstånd behandlar man så nedlåtande.
Det är bara den som kan betala för sig och skaffa privat städ - och hemtjänst, som kan fatta ett så nedvärderande beslut. Om livet vet vi inget, inte ens politiker med stor makt över andra. Imorgon kan det vara er tur att vara behövande. Kanske drabbas av stroke eller annan allvarlig sjukdom där samhällets resurser behövs.
Hos vårdbehövande kan toalettbesöken ställa till hygieniska problem för att man är mindre rörlig och inte hinner dit i tid. Det medför att det blir solkigt på toalettsits och golv. Urinvägsinfektioner ger en illaluktande doft, vilket behöver saneras. Den minskade rörligheten gör att man lätt spiller och tappar saker. Köket och toaletten är ställen man vanligen håller extra rena. För att bland annat minska risken för infektioner som matförgiftningar.
Nu ska tre veckor gammal spillning och fläckar vara det naturliga. Hur otrevligt är inte det och ett stort merarbete för den som ska städa. Skulle ni som har beslutat detta själva vilja ha det så här? Ni bidrar till ett ohygieniskt boende.
Mitt förslag är att alla politiker börjar arbeta som volontärer och hjälper de gamla, som nu får mycket mindre hjälp. Ta ert städansvar. Då ska ni kanske upptäcka att det blir ”skitigt”.
Sitt en stund hos de gamla för att ge social gemenskap istället för att installera kameraövervakning. Besöket av hemtjänsten är kanske den enda mänskliga kontakten. Kameran kan man inte prata med.
Kanske kan politikerarvodet minskas för att istället låta pengarna gå till hemtjänstens behövande?
Till sist, ett upprop till alla pensionärsföreningar: uppvakta politikerna, protestera så det hörs över hela kommunen.

Elisabeth Lindman, Jonstorp

Gå till toppen