Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nödläge utlyst i brandhärjade Australien

Inför brandinfernot som väntas förvärras till helgen utlyser delstaten New South Wales ett nödläge. Hårda vindar och höga temperaturer kan ge ny fart på de hundratals brandhärdarna som hittills skördat 17 människoliv. Invånarna uppmanas att lämna sina hem och strandade kustbor evakueras.

Pågående bränder den 2 januari.Bild: Johan Hallnäs/TT
Nödläget träder i kraft klockan 8 på fredag morgon lokal tid och ger lokala myndigheter befogenhet att tvångsevakuera människor, stänga vägar och vidta andra nödvändiga åtgärder för att rädda boende och fastigheter, rapporterar BBC.
Massevakueringen beskrivs som en av de största någonsin i området och sammanfaller med tillfälligt mildare väder. Väderförhållandena ger sämre förutsättningar för brandhärdarna att sprida sig och erbjuder ett kort tidsfönster för människor att lämna sina hem innan helgen.
Då ser prognosen betydligt dystrare ut, med höga temperaturer och hårda vindar som gör att brandfaran i hårt drabbade New South Wales, där omkring 100 bränder härjar, beskrivs som extrem.
”Vi tar inte lätt på den här typen av beslut, men vi vill samtidigt säkerställa att vi vidtar varje möjlig åtgärd inför vad som kan bli en fruktansvärd lördag”, säger delstatens premiärminister Gladys Berejiklian i ett uttalande.
Redan innan premiärministerns ödesmättade besked hade tusentals turister och bofasta i det brandhärjade området tagit myndigheterna på orden och börjat lämna området. Många gav sig ut på igenkorkade vägar eller åkte till matbutiker för att bunkra förnödenheter. För flera var det första gången det var möjligt eftersom omfattande strömavbrott hindrat dem från att tanka sina bilar, rapporterar ABC News.
Men för vissa har brändernas härjningar gjort det omöjligt att fly landvägen. Omkring 500 personer har med hjälp av marinens fartyg HMAS Choules evakuerats från kuststaden Mallacoota i delstaten Victoria, där omkring 4 000 personer, varav 3 000 turister, är fast.
En del vill, trots myndighetens uppmaningar ändå stanna kvar, enligt Chris Stephenson vid Victorias myndighet för samhällsskydd och beredskap. Flera vill till exempel ta med sig sina bilar och husbilar bort från området. Men beslutet att stanna kvar kan göra det omöjligt att lämna Mallacoota – i alla fall inom de närmaste veckorna. Anledningen är att många vägar är och förväntas förbli stängda.
– Det kan bli två till tre veckor, säger Stephenson till ABC News om hur lång tid de kan få vänta.
Sydöstra Australien befinner sig just nu mitt i säsongen för terrängbränder, som i år är värre än vanligt. Sedan i oktober har totalt 17 personer omkommit, varav sju de senaste dagarna. Men fler befaras bli en del av den dystra statistiken eftersom många fortfarande saknas. Bara i delstaten Victoria letar anhöriga efter 17 personer.
Samtidigt som delar av den australiska befolkningen försöker fly infernot befinner sig landets premiärminister Scott Morrisson i mitten av en kritikstorm. Morrisson anklagas för att hela tiden hänvisa till politiker på delstatsnivå när han får frågor om bränderna.
– Våra myndigheter samordnar insatserna mellan delstaternas resurser och de statliga resurserna. Det här är vad delstaterna gör i dessa situationer och det är vad de kommer att fortsätta göra. Vi kommer inte tillåta att myndigheter trampar in på varandras områden för att på något sätt överträffa varandra gällande insatserna, sade Morrison under en presskonferens på torsdagen.
Han påpekade även att regeringen gör vad den kan för att minska landets miljöpåverkan.
– Låt mig vara tydlig för det australiska folket, vår politik för utsläppsminskningar kommer både att skydda vår miljö och försöka minska risken och faran vi ser i dag. Samtidigt kommer vi att försöka garantera människors arbeten och försörjning, runt om i landet, sade premiärministern.
Gå till toppen