Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Talangen tar kliv i SDHL: ”Har utvecklats enormt mycket”

Hon har avslutat sitt andra raka junior-VM. Nu blickar Jonstorpsfostrade Maria Lindberg mot nya mål under sin första säsong i SDHL med Djurgården.
– Att få uppleva ett SM-guld hade varit en dröm, säger hon.

Maria Lindberg i landslagströjan. Framtidslöftet har precis avslutat junior-VM.Bild: ANDREAS L ERIKSSON
Trots att Maria Lindberg är ett år yngre än många i den svenska truppen kan 16-åringen summera sin andra JVM-turnering i karriären. Det svenska laget åkte ut i kvartsfinalen mot Ryssland (4–0) och spelade sin sista match på nyårsdagen (vinst 1–0 mot Tjeckien i en match om femteplatsen).
– Fast att vi inte gick hela vägen har det varit ett väldigt roligt mästerskap. Vi har en riktigt bra grupp, alla har roligt tillsammans och tror på det vi kan göra. Jag har kanske haft en lite mer ledande roll i laget i år, säger Maria Lindberg när HD-sporten når henne på telefon i den slovakiska huvudstaden Bratislava.
Inför den här säsongen valde forwarden att lämna Troja i division 1 och flytta till Stockholm, där hon går första året på hockeygymnasiet.
– Livet utanför hockeyn fungerar jättebra, jag har en egen lägenhet som ligger precis vid Hovet.
Tanken var att Maria Lindberg skulle se och lära under första säsongen i SDHL med Djurgården, men på slutet har hon fått ökad speltid och även gjort ett mål och två assister.
– När det har varit skador och sjukdomar har jag fått en större roll, det tycker tränarna att jag anammat på ett bra sätt, säger Maria Lindberg.
– Det har varit ett stort steg och jag har utvecklats enormt mycket av att få spela i SDHL. Det har varit tufft att ta plats, man måste verkligen kriga hårt och det tycker jag är jättekul. Under de sista matcherna har jag kommit in mer i spelet.
Maria Lindberg i Djurgårdströjan under en match mot AIK.Bild: ANDREAS SANDSTRÖM
I vilka delar finns de största skillnaderna?
– Hockeyn är mycket bättre i SDHL, med de bästa svenskarna och många utländska spelare. Det går mycket fortare där jämfört med division 1. Jag tycker att jag utvecklat min fart och mitt skott väldigt mycket den senaste tiden. Jag har framförallt lärt mig skjuta snabbare och hårdare.
Maria Lindberg har skrivit på ett fyraårskontrakt med Djurgården, där även Sofie Lundin som också är från Jonstorp spelar. Laget har målsättningen att ta SM-guld i vår.
– Det är sjukt stort och lärorikt att få vara med på den resan, många i laget har vunnit ett guld tidigare. Att få uppleva ett SM-guld hade varit en dröm. Jag ska bara fortsätta på samma spår och jobba ännu hårdare för att sträva efter det målet, säger Maria Lindberg.
Gå till toppen