Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Sänk rösträttsåldern – ungdomarna är tillräckligt mogna för att påverka sin egen framtid

Dagens 16-åringar är mer välinformerade om världen, vetenskap, politik och miljön än väljare tidigare varit, skriver Filip Andersson Kvant.Bild: Lars Brundin
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Rösträttsåldern borde sänkas till 16 år. Skolan har under en lång period successivt utvecklas till en form av kunskapsförmedlare där elevernas inflytande spelar stor roll och förmågan att argumentera kring utvalda frågor testas mer och mer vilket leder till en ökad kunskap kring viktiga politiska frågor och ställningstagande redan i tidig ålder. I november 2015 rekommenderade EU-parlamentet att EU-länderna skulle enas om att rösträtten skulle ändras till 16 år i EU-valen. I Österrike är rösträttsåldern 16 år men även i lokalvalen i många tyska delstater. I Norge har man sänkt rösträttsålder för de lokala valen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen